U trendu

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije predao Vladi zahteve za smanjenje nasilja

Više desetina prosvetara okupljenih oko Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije predali su danas Vladi Srbije svoje zahteve za sprečavanje nasilja u školama i najavili rok od sedam dana za ispunjenje tih zahteva.

Predložene mere su uvođenje mogućnosti suspenzije učenika koji ponavljaju loše ponašanje, sprečavanje mogućnosti anonimnih prijava prosvetnoj inspekciji – jer su se one zloupotrebljavale da bi se vršio pritisak na prosvetne radnike, kao i da se krivičnim zakonikom dodatno zaštite prosvetni radnici i predvide stroge kazne za napad na zaposlene.

Na protestu prosvetnih radnika ispred Ministarstva prosvete, predsednik sindikata Dušan Kokot najavio je da će zahtevi stajati nedelju dana, nakon čega će ukoliko ne budu ispunjeni – sindikat doneti dalje odluke.

Skup ispred Ministarstva je počeo minutom ćutanja svim žrtvama masovnih ubistava protekle nedelje i, kako je rečeno, „svim žrtvama kojima javnost svedoči svakodnevno“.

Iz sindikata su naveli da su, nakon ostavke ministra prosvete Branka Ružića na tu funkciju, spremni da pregovaraju o problemima koje su izneli ali i o svim drugim.

Kokot je u obraćanju okupljenima kazao da izneti zahtevi ne traže „ni dinar“, već da zahtevaju političku volju da se problemi prosvetara reše“.

„Problemi nisu nestali odlaskom Ružića, jer nisu sa njim ni došli“, rekao je Kokot.

Kako je naveo, ukoliko javnost Srbije veruje da su prosvetni radnici u stanju da reše probleme nasilja – varaju se.

„Nažalost sami smo danas ovde i kada govorimo o sindikatima. Šta je tako strašno i pogrešno da, kada se odnose kovčezi iz škola, da se ovde danas kaže ‘aman ljudi dosta je više'“, istakao je Kokot.

Predstavnici sindikata su na kraju protesta, svoje zahteve dostavili Vladi Srbije.

Predaju zahteva okupljeni su ispratili zviždanjem i povicima „Ua“.

Okupljeni na tom skupu pod nazivom „Zaustavite nasilje“, nosili su transparente „Sindikat to si i ti“, „I ti, reci dosta“ i „Za školu bez nasilja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.