U trendu

Nezvanično: Skupština Kosova u petak o specijalnom sudu

Skupština Kosova bi trebalo da najverovatnije u petak, na vanrednoj sednici, razmotri predlog amandmana na Ustav Kosova kojim bi se obezbedila osnova za donošenje Zakona o formiranju specijalnog suda za zločine bivših oficira Oslobodilačke vojske Kosova.

„Postoji velika verovatnoća da će u petak na vanrednoj sednici Skupštine Kosova, koju će sazvati premijera Kosova Isa Mustafa, biti razmotren predlog amandmana 24 na Ustav Kosova kojim bi se obezbedila ustavna osnova za donošenje Zakona o specijalnom sudu za zločine bivših oficira OVK, a na osnovu rezolucije Savet Evrope“, nezvanično saznaje Agencija Beta među poslanicima Skupštine Kosova.

Izvori navode da bi u naredna dva dana premijer Mustafa mogao zatražiti da se sazove vanredna sednica o specijalnom sudu.

Izvori su kazali da je predviđeno da premijer zatraži vanrednu sednicu i da se ona održi u petak, čime bi se poštovao rok koji su Kosovu za usvajanje amandmana dali predstavnici međunarodne zajednice.

Koha ditore je danas odjavila da je jedna zvaničnica Ambasade SAD na Kosovu danas razgovarala s premijerom Isom Mustafom i njegovim prvim zamenikom Hašimom Tačijem o osnivanju Specijalnog suda.

Na današnjoj sednici Predsedništva Skupštine Kosova pitanje sazivanja sednice o Specijalnom sudu nije bilo na dnevnom redu.

Potpredsednik Skupštine Đavit Haljiti je posle sednice kojom je predsedavao ostavio mogućnost za održavanje vanredne sednice navodeći da će održati sednicu predsedništva ukoliko vlada dostavi predlog amandmana na razmatranje.

Šef poslaničke grupe DPK Adem Grabovci je za prištinske medije izjavio da se ozbiljno radilo sa poslanicima te stranke koji su glasovima protiv onemogućili usvajanje amandmana. Grabovci je dodao da očekuje da će na sednici biti obezbeđena dvotrećinska većina za prihvatanje amandmana na Ustav.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.