U trendu

Nikodijevic: Duznost da se secamo stradalih za nasu slobodu

BEOGRAD – Srbija je ponosna na svoju ulogu u Drugom svetskom ratu i na sve stradale koji su dali život za slobodu, izjavio je danas predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević u Jajincima, povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Jevreja i Roma.

Istakao je da je važno negovati kulturu sećanja i obeležavati istorijske događaje da, kako kaže, ne bismo ponovo doživeli strahote koje je srpski narod preživeo od 1941. do 1945.godine.

„Kultura sećanja je važna za svaki narod i zato i Grad Beograd i Republika Srbija posvećuju veliku pažnju važnim događajima i mestima iz naše iistorije“, rekao je Nikodijević novinarima u Spomen-kompleksu Jajinci, gde je u ime Grada Beograda položio venac i prisustvovao državnoj komemoraciji koju je predvodila premijerka Ana Brnabić.

Nikodojević je kazao da su Jajinci najveće stratište u Drugom svetskom ratu na teritoriji Srbije gde je, kako je naveo, stradalo više od 80.000 Srba, Roma i Jevreja.

Dodao je da su na tom mestu ljudi ubijani zbog svoje nacionalne i verske pripadnosti, kao i oni koji nisu želeli da prihvate okupaciju i ideje fašizma.

„Naša je dužnost da se sećamo svih koji su ovde stradali zarad naše budućnosti“, poručio je Nikodijević.

Naglasio je da Srbija ne treba stidi svoje uloge u Drugom svetskom ratu jer je, kako kaže, bila na strani pobednika, na strani antifašizma i slobodarskog sveta, kao i da je u
dala ogromnu žrtvu da bismo danas živeli u modernom svetu.

Nikodijević je naveo da se fašizam i danas javlja u različitim oblicima i da je važno prepoznati ga i saseći zbog čega je, kaže, naš zadatak da budućim generacijama ukažemo na sve užase Drugog svetskog rat i da ne dozvolimo da se zločinci i žrtve poistovećuju, i da ne pristajemo na reviziju istorije.

„Moramo da buduće generacije još od osnovne škole učimo o tome šta je fašizam, o Drugom svetskom ratu, stratištima u Jajincima, na Sajmištu, u Jasenovcu…Ako ne budemo gajiliulturu sećanja, ako ne budemo dobro znali svoju istoriju i na pravi način je prenosili budućim generacijama, preti nam opasnost da je ponovo proživimo“, naveo je Nikodijević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar