U trendu

Nikolić na Svetosavskoj akademiji: S ponosom ističite svoje srpsko ime

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je na Svetosavskoj akademiji u Beogradu „svim Srbima u Srbiji, regionu i rasejanju da se drže poruka Svetog Save i da s ponosom ističu svoje srpsko ime i poreklo, i čuvaju svoj jezik i običaje“, a prosvetnim radnicima da učeći decu grade modernu i poštovanu Srbiju, kao što je to činio i najveći srpski prosvetitelj.

„Koliko nama u Srbiji toliko i vama, sestre i braćo u Crnoj Gori, Republici Srpskoj i rasejanju, treba preneti Savine poruke. Čuvajte svoj jezik, pismo, svoje običaje, svoju pesmu, svog Svetog Savu. Sa ponosom ističite svoje srpsko ime i poreklo“, rekao je Nikolić na svečanosti u Narodnom pozorištu u organizaciji Ministarstva prosvete, a povodom školske slave, 27. januara, dana Svetog Save, prvog arhiepiskopa autokefalne srpske pravoslavne crkve sa početka 13. veka (1219).

Prema Nikolićevim rečima, srpstvo se čuva i čuvaće se sve dok se neguje i čuva bliskost sa svojom zemljom i zemljom svojih predaka.

Predsednik je ocenio da bi u svetu bilo više ljubavi, dobrote, pomirenja i praštanja, a manje neznanja i mržnje kada bi svako na svetu rastao držeći se poruka Svetog Save, koji je ukazivao na važnost sloge, pomirenja s drugima i sa samim sobom.

Nikolić je govorio i o prosvećenosti koja je mnogo više od učenosti i predstavlja usvajanje vrednosnog sistema bliskog porukama prvog srpskog učitelja i prosvetitelja i poručio prosvetnim radnicima poručio da nadju snagu u njegovom učenju i grade modenu i poštovanu Srbiju, kao što je to činio i Sveti Sava.

„Kakva god da je kora hleba i kora muke koju delimo kao država i društvo, brašno i kvasac buduće pogače u vašim je rukama“, rekao je Nikolić i dodao da svi zato i imaju velika očekivanja od svih kojima su deca poverena jer su ona ono najvrednije što imamo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.