U trendu

Niske prolećne temperature ugrožavaju rascvetale višnje u prokupačkom kraju

Niske temperature u aprilu ugrožavaju rascvetalo voće, naročito višnje u prokupačkom kraju, izjavio je Agenciji Beta Aleksandar Petković iz Poljoprivredno stručne savetodavne službe (PSSS) u Prokuplju.

Prema njegovim rečima najviše su ugroženi zasadi višanja kod kojih je cvetanje u punom jeku, pa postoji opasnost od izmrzavanja žiga tučka, naročito ako se cvet do sada već nije oplodio.

„Ovako niske temperature nisu opasne za oplodjene cvetove sve dok ne idu ispod nule, kada dolazi do sigurnog izmrzavanja i neoplodjenih i oplodjenih cvetova, ističe Petković.

Prema njegovim rečima niske temperature nisu dobre jer utiču i na oprašivače-pčele, koje na toj temperaturi ne mogu da funkcionišu i tada cvetovi voća u „fenofazi“ najvažnijoj za dobar rod voća, i ako ne smrznu, ostaju neoprašeni i neplodni.

Petković podvlači da su šljive koje su odavno procvetale najverovatnije „pregrmele opasnost“ od niskih temperatura, jer je kod njih faza vezivanja plodova završena, pa sada može da im naudi jedino jak mraz koji bi mogao da dovede do izmrzavanja mladih plodova.

Kako ističe trenutno su u najvećoj opasnosti zasadi višanja, kojih je i najviše u prokupačkom kraju, ne samo od mraza već i od biljnih bolesti „monilaza“.

„Na ovom vlažnom i hladnom vremenu od biljnih bolesti ugroženi su naročito voćnjaci koji nisu isprskani zaštitnim preparatima, dok voćari koji su zaštitu na vreme sproveli sada nemaju mnogo razloga za brigu, kaže Aleksandar Petković.

On podvlači da su zasadi kajsija i bresaka u prokupačkom kraju koji su u poslednjoj fazi cvetanja, verovatno i oprašeni i zaštićeni od niskih temperatura ali da bi i za njih mraz bio koban jer bi uništio mlade plodove i znatno umanjio ovogodišnji rod tog voća.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.