U trendu

Niški maturanti obeležili završetak školske godine na gradskom trgu

Maturanti 18 niških srednjih škola obeležili su završetak školske godine na centralnom gradskom trgu plesom bečkog valcera, puštanjem belih balona i postavljanjem belih ruža po ivici srca nacrtanog oko Spomenika oslobodiocima Niša.

U Nišu je izostao tradicionalni ples kadrila, pošto, kako je nedavno rekla gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, grad nije pristao na „ucene svih onih koji sebe smatraju autorom tog plesa“.

Ona je demantovala pisanje pojedinih lokalnih medija da će tradicija plesa kadrila biti prekinuta jer grad nema para.

Sotirovski je rekla da će maturanti „plesati na svojevrstan način“, uz performans da bi odali poštu učenicima – žrtvama masovnog ubistva u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ 3. maja.

Niški maturanti, obučeni u bele majice, danas su plesali valcer, ali ne uz zvuke bečkog valcera, već uz taktove pesme „Moon river“, iz filma „Doručak kod Tifanija“.

Koordinator manifestacije maturskog plesa za jugoistočnu Evropu Nebojša Slavković  je rekao za Južne vesti da su prvi dopis za organizaciju maturskog plesa poslali gradonačelnici pre dva meseca, a potom posle mesec dana i onda još dva puta, ali da nisu dobili nikakav odgovor.

Slavković je rekao da su do njega stizale informacije da grad nema para u budžetu i da će ih imati možda kasnije pa će sam da organizuje ples.

Prema njegovim rečima, oprema za maturski ples koja obuhvata kišoran, majicu i balon košta sedam evra po učeniku, dok je obuka učenika za plesanje kadrila od dva do sedam evra, u zavisnosti od grada do grada i plesnog kluba koji se angažuje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.