U trendu

Nišlije konstruisale robota-pastira — čuva stado od 620 ovaca

Stručnjaci iz Niša napravili su i predstavili prototip robota-pastira koji omogućava da se pomoću aplikacije za pametne telefone i GPS sistema svima koji gaje stoku značajno olakša posao i bezbedno čuva stado od nekoliko stotina grla.

„Naša ideja bila je da pronađemo jedno praktično mobilno rešenje koje olakšava farmerima da lakše čuvaju svoja stada i omogućava stadu da ide na ispašu na prirodan i efikasan način. Robot ‘Šepard’ kontroliše, odnosno pokriva parcelu maksimalne veličine 80 puta 80 kvadratnih metara, koja uz ovaj sistem može da se širi i skuplja. Sistem čine minimum četiri robotske jedinice povezane žičanom ogradom kroz koju protiče struja. Na taj način stado praktično svakog dana na ispašu odlazi na drugi pašnjak“, objasnili su Dušan Krstić, inovator ovog projekta i doc. dr Milan Banić, rukovodilac projekta.

Ovakav robotski sistem prema postojećim standardima može da čuva stado do čak 620 ovaca. Cilj projekta jeste, ističu Krstić i Banić, da robot „Šepard” zaživi na srpskim livadama i pašnjacima širom sveta.

Dušan Krstić se posle završetka studija na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu vratio u rodni Niš, gde radi u Kompaniji „Koming kompjuter inženjering”, a Milan Banić je doktor mašinskih nauka i radi kao docent na Mašinskom fakultetu Niškog univerziteta. Projekt je rezultat partnerskog rada ovog niškog fakulteta i kompanije.

Kako ističu inovator Krstić i rukovodilac projekta dr Banić, ovaj robotski sistem funkcioniše i u praksi je dokazano da može da radi kako je i zamišljen. Prema njihovim rečima, životinje se unutar prostora koji kontroliše robotski sistem „Šepard” ponašaju normalno.

Isto tako naglašavaju da predstoji postupak da se prototip prilagodi serijskoj proizvodnji, što svakako nije ni jeftin, niti kratak proces. Ipak, Dušan Krstić i dr Milan Banić veruju da će robot pastir uskoro zameniti čoveka-pastira, prenosi Politika.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar