U trendu

Nišlije ponovo protestovale zbog najavljenog rušenja mosta na Nišavi

Građani Niša koji se protive rušenju mosta na Nišavi u naselju Donja Vrežina, okupili su se danas na protestu i zatražili da most bude obnovljen ili pored njega izgrađen novi.

Odbornik u Gradskoj opštini Pantelej Slaviša Dinić, na čiju inicijativu je protest organizovan, najavio je formiranje odbora koji će se u ime svih građana boriti da i dalje imaju preko potreban most.

Dinić je najavio da će se obratiti gradskim i republičkim nadležnim organima i da će sledeći skup biti organizovan u drugoj polovini maja.

On je podsetio da je most zatvoren za saobraćaj u martu 2019. godine, a da je „tome prethodila nebriga i neodržavanje“.

„Najpre je cele 2015. godine stajao nanos ispod mosta koji je praktično potkopavao postojeće stubove. Isto to se ponovilo i 2018. godine i onda je most zatvoren za saobraćaj 2019. godine“, rekao je Dinić.

Prema njegovim rečima, od tada do danas predstavnici vlasti ništa nisu preduzeli.

„Donja Vrežina broji skoro 10.000 stanovnika, imamo sa ove strane vojni bazen i izletište, a imamo i jedno veliko groblje. Svakodnevno veliki broj građana pređe sa jedne na drugu obalu Nišave“, istakao je Dinić.

On je naglasio da je saobraćajnica na koju su sada upućeni građani da bi došli do centra grada i škole nebezbedna, bez trotoara i pešačkih prelaza, i da „most mora da bude prioritet“.

„Prema nezvaničnim informacijama ministarstvo je htelo da finansira izgradnju ovog mosta, ali su gradski prioriteti sa akva parkom poremetili te planove. Novcem koji će biti uložen u akva park moglo bi da se izgradi pet do deset mostova“, kazao je Dinić.

Okupljeni građani istakli su da im je most potreban i da im to što je zatvoren za saobraćaj značajno „komplikuje život“, da bi im stvorilo još veći problem kada bi bio srušen.

Nišlija Dragan Antić rekao je da ne razume nameru grada da sruši most koji koristi veliki broj građana.

„Most je potreban svima. Plan je bio da se poveže sa Bulevarom Cara Konstantina i tako rastereti Bulevar Nemanjića. Odbranili smo ga tokom bombardovanja, a sada bi ovi da ga sruše. To je sramota“, rekao je Antić.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je nedavno da je grad nameravao da angažđuje stručnjake Građevinskog fakulteta i rekonstruiše most, ali da su „Srbijavode“ protiv tog rešenja i zahtevaju rušenje.

Građani Niša koji se protive rušenju mosta protestovali su i decembra prošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.