U trendu

Nišlije tradicionalno badnjak seku u okolnim šumama (VIDEO)

Tradicionalno veliki broj Nišlija i ove godine uneo je u svoj dom badnjak iz šuma u okolini grada, a neki su porodično po badnjak išli u zoru.

Stanovnici niških naselja Brzi Brod, Nikola Tesla i Trošarina po badnjak odlaze na brdo iznad nekadašnjeg sedišta Šumskog gazdinstva Niš. Po starom običaju neki su pre seče badnjaka, polivali stabla vinom i posipali pšenicom i orasima.

Igor Prekovski takodje svake godine odlazi u šumu po badnjak.

„Radimo sve što su naši stari predvideli, ne predvideli, nego što je u starim običajima zapisano. Dolazimo po badnjak, prekrstimo se i uzmemo prve opiljke za česnicu i kolač“, izjavio je Prekovski.

Filip Jovanović sa drugovima odlazi po badnjak, na brdo nedaleko od naselja u kome živi.

„Trudimo se da sačuvamo našu tradiciju koliko je to moguće i da ispoštujemo ono što su naši preci radili dugi niz vekova. Znam da svakako može da se badnjak kupi na ulici lii pijaci ili bilo kojoj prodavnici, ali nam to ne predstavlja zadovoljstvo, kao kada na ovaj način obeležimo praznik“, rekao je Jovanović.

Najveći broj gradjana Niša i ove godine uneo je u svoj dom hrastove grančice, ali na žalost, ima i puno onih koji su zbog toga isekli čitava hrastova stabla.

Kao i svake godine badnjaci su mogli da se kupe i na niškim pijacama

U hramovima u Nišu na Badanje veče organizovano je osvećenje i paljenje badnjaka, ali zbog aktuelne epidemiolške situacije izostalo je tradicionalno lomljenje česnice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.