U trendu

Nišlije za isključenje sa toplovodne mreže

Udruženje predsednika skupština stanara i vlasnika privatnih zgrada Niša odlučilo je da svi članovi tog udruženja u narednom periodu podnesu zahtev za isključenje sa toplovodne mreže.

Odluka je doneta na Upravnom odboru Udruženja, a osnovni razlog je odbijanje Gradske toplane i predstavnika gradske vlasti da snize cenu daljinskog grejanja.

Saša Kostić, jedan od pokretača građanske inicijative za smanjenje cene grejanja i za formiranje Udruženja, rekao je za Betu da će datum početka masovnog podnošenja zahteva za isključenje sa toplovodne mreže biti poznat 17. juna.

„U sredu, 17. juna održaćemo Skupštinu udruženja na kojoj ćemo dogovoriti sve detalje oko predstojeće akcije isključenja. Prinuđeni smo na ovaj korak jer su ‘Gradska toplana’ i grad sa nama prekinuli pregovore o pojeftinjenjenju grejanja“, rekao je Kostić.

On je podsetio da je Udruženje, koje sada okuplja 400 predstavnika stambenih zgrada u Nišu, još krajem marta zatražilo da cena grejanja za sve korisnike bude niža 10 odsto u odnosu na onu koja je važila pre umanjenja penzija i zarada u javnom sektoru, ali taj zahtev nije uvažen.

Računi za grejanje Nišlija su od prošle jeseni do danas drastično porasli, a u Gradskoj toplani poskupljenje grejanja pravdaju višom cenom gasa i primenom novog načina obračuna.

Na desetine vlasnika stanova u Nišu u proteklih nekoliko meseci zatražilo je isključenje sa toplovodne mreže jer nisu u mogućnosti da plaćaju račune koji dostižu i 20.000 dinara, ali su i Toplana i Gradsko veće te zahteve odbili.

Gradski čelnici su sa jedne od sednica Gradskog veća poručili Nišlijama da neće dozvoliti isključenje pojedinačnih stanova sa toplovodne mreže već samo kuća i kompletnih stambenih zgrada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.