U trendu

Ništa od proleća: Stiže nam hladni talas? (foto)

Hladni talas sa Arktika stiže u Evropu. U celoj Srbiji tokom vikenda osetiće se pad temperature, a zahlađenje će biti praćeno kišom.

Kako je najavio Republički hidrometeorološki zavod, padavina će više biti u centralnim i južnim krajevima Srbije, a na planinama će padati sneg.

Slabi prizemni jutarnji mrazevi očekuju se u nedelju i tokom sledeće sedmice, a lokalno i na 2 m visine.

Najniža temperatura od 6 do 9 stepeni, najviša od 10 do 18.

U Beogradu takođe oblačno s kišom i hladnije. Vetar slab i umeren, severozapadni. Najniža temperatura 8, najviša 10 stepeni.

U nedelju pretežno oblačno i sveže vreme, mestimično s kišom, na planinama sa snegom. U toku noći u većini mesta prestanak padavina i razvedravanje.

Zbog najavljenih vremenskih nepogoda i grmljavine na području Kosova i Metohije i Jugoistočne Srbije na snazi je žuti meteoalarm.

RHMZ izdao je i posebno agrometeorološko upozorenje.

Slabi jutarnji mrazevi (do -3°C) na 2 metra visine mogu dovesti do oštećenja na procvetalim vrstama i sortama voća. Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da budu u pripravnosti i da prate vremensku prognozu, a ako imaju mogućnosti i da primene adekvatnu zaštitu, navodi RHMZ.

U Evropu ponovo stiže promena vremena, te nam prema ocenama stručnjaka stiže istorijsko zahlađenje. Snažni hladni talas sa Arktika bi trebalo u narednim danima da stigne na veći deo Starog kontinenta, među njima Sredozemlje, Iberijsko i Balkansko poluostrvo, piše sajt „Severe weather Europe“.

Kako se navodi, hladni talas će prvo pogoditi Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, a zatim će se početkom nedelje proširiti ka centralnoj Evropi i Sredozemlju. Meteorolozi predviđaju jake snežne padavine na Alpima i Balkanu u utorak, i upozoravaju na pojavu mraza koji bi mogao da ugrozi cvetajućuju vegetaciju.

Meteorolog Marko Čubrilo objavio je na svom Fejsbuk profilu da nas ove nedelje čeka „meteorološki ekstrem“.

„Nastavljaju se simulacija jakog pogoršanja i zahlađenja u utorak posle podne koje bi osim planinama sneg, ponegde čak i dosta obilan moglo doneti na kratko i u nizije regiona. Trenutno su dva glavna modela veoma snežna, a večernji proračun ECMWF-a je po tom pitanju vrlo blizu ekstremnoj situaciji. U koliko bi se trenutne simulacije ovog modela održale utorak posle podne i u noći ka sredi velikom delu reigona, uključujući i najveći deo nizija donose pravo zimsko vreme“, naveo je Čubrilo.

SREDINOM NAREDNE NEDELJE METEOROLOŠKI EKSTREM?Nastavljaju se simulacija jakog pogoršanja i zahlađenja u utorak posle…

Posted by Marko Cubrilo on Friday, April 2, 2021

(B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.