U trendu

Nizom manifestacija obeležen Međunarodni dan OSI

BEOGRAD – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom na prigodan način obeležilo je ukupno 15 udruženja, koje je podržao Sekretarijat za socijalnu zaštitu, nizom manifestacija sa ciljem da se šira javnost upozna sa aktivnostima udruženja koja doprinose boljoj integraciji osoba sa invaliditetom u širu društvenu zajednicu.

Ovim aktivnostima je obuhvaćeno oko 10.000 osoba sa invaliditetom, saopšteno je danas iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Sekretarijat za socijalnu zaštitu se zalaže za dostupnost odgovarajućih usluga i servisa koje na dnevnom nivou predstavljaju značajnu podršku populaciji osoba sa invaliditetom. Kroz saradnju sa udruženjima koja se svojim programima i projektima bave zadovoljavanjem životnih potreba osoba sa invaliditetom, Grad Beograd nastoji da obezbedi preduslove za sistemsko unapređenje njihovog položaja, rekla je Nataša Stanisavljević.

Udruženje za mlade i studente sa invaliditetom, Gradska organizacija slepih Beograda, Udruženje samohranih roditelja i porodica dece sa invaliditetom „Plava školjka”, Udruženje paraplegičara Beograda, Savez društava za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama grada Beograda, Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda, Gradska organizacija gluvih Beograda, Crveni krst Beograda, Savez za cerebralnu i dečju paralizu Beograda, Udruženje studenata sa hendikepom, Udruženje osoba sa invaliditetom Beograda , Udruženje za pomoć MNRO Zvezdara, NVO Maska i Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije su raznovrsnim događajima obeležili ovaj dan, navela je Stanisavljević.

Organizovane su različite izložbe radova i rukotvorina, konferencije, muzički programi poput opere „Časovničar”, promocija i puštanje spota „Beograd se voli i onlajn“, inkluzivne predstave „Srpska tradicija“ i predstava „Iza znaka“, tribine o položaju osoba sa invaliditetom, deljenje flajera i promotivnih materijala, a sve u cilju upoznavanja javnosti sa problemima sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju.

Sve aktivnosti su prilagođenje uzrastu, individualnim potrebama i sposobnostima korisnika i realizovane su na osnovu individualnih planova i iskazanog interesovanja korisnika uz podršku stručnjaka, radioničara i volontera, i ono što je najvažnije svaka je bila inkluzivnog karaktera zato štu su osobe sa invaliditetom ravnopravni članovi društva. Grad Beograd će i u narednoj godini nastaviti sa kontinuiranim pružanjem podrške udruženjima osoba sa invaliditetom i na taj način ćemo zajednički raditi na stvaranju jednakih mogućnosti za sve građane Beograda, zaključila je sekretarka za socijalnu zaštitu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar