NKSS: Cilj napada na umetnike da se izazove strah i autocenzura

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) osudila je danas „neprimerene i opasne napade iz Skupštine Srbije“ na dramske umetnike kojima se kako se navodi, „crtaju mete i preti im proterivanjem iz zemlje“.

Ocenili su da je cilj tih napada „da se izazove strah i autocenzura, da se spreči mogućnost da bilo koja slobodna kritička misao bude izgovorena ili na bilo koji način iskazana“.

„Reći da je kultura danas u Srbiji na margini društva jeste patriotski čin i tačna dijagnoza, potrebna da bi stvari mogle da se menjaju na bolje, a odgovoriti na to vredjanjem i pretnjama je znak slabosti vladajuće elite, ali nažalost i manir poslanika vladajuće koalicije Marka Atlagića, koji je već poznat javnosti po napadima i pretnjama na novinare, koje je nedavno iz skupštinske klupe nazivao ‘izdajničkim bitangama“, stoji u saopštenju.

Zatražili su reakciju predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića, premijerke Ane Brnabić, „a posebno“ Ministarstva kulture i informisanja koje, po njihovim navodima, „ima dužnost da javno osudi svaki govor mržnje u društvu, a pogotovo onaj koji se odnosi na umetnike i radnike u kulturi“.

„Problem nije samo verbalna agresija, neprimeren rečnik i nedostatak sposobnosti za komunikaciju, već i to što takav govor dolazi sa skupštinske govornice i ulazi u javni prostor sa mesta autoriteta“ zbog čega kako se navodi, „te napade ne treba shvatiti olako“, stoji u saopštenju koje su potpisali i Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine i Stanica Servis za savremeni ples.

Poslanici SNS kritikovali su glumicu Seku Sabljić zbog stavova koje je iznela u intervjuu nedeljniku NIN-a a potom je u tabloidima pokrenuta kampanja protiv reditelja Srdana Golubovića zbog neslaganja sa odlukom da film „Dara iz Jasenovca“ bude srpski kandidat za Oskara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.