U trendu

NOPS: „Nema efikasnog sistem kontrole za grejanje po utrošku“

BEOGRAD – Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) u današnjem saopštenju ocenjuje da je, na osnovu primedbi potrošača koji imaju ugrađene kalorimetre za merenje potrošnje toplotne energije, ova vrsta usluge koju su preporučile Beogradske elektrane „rizična po potrošače“.

Iz NOPS navode da Beogradske elektrane daju mogućnost da stambena zajednica zaključi ugovor sa nekom od firmi koja se bavi ugradnjom i raspodelom utrošene energije i time omogući prelazak na obračun prema individualnoj potrošnji, a ako potrošač posumnja u ispravnost individualnih mernih uređaja ili obračun, reklamaciju daje privatnoj firmi sa kojom je potpisao ugovor.

U NOPS-u smatraju da upravo tu nastaju problemi, jer je firma sa kojom je zaključen ugovor prva i poslednja instanca koja odlučuje o reklamaciji potrošača i da ne postoji niko ko je nadležan za proveru ispravnosti mernih uređaja ili njihovu periodičnu kontrolu.

„Kada se ovako nešto desi, a reklamacija potrošača bude odbijena, potrošači nemaju način da dokažu da su njihove sumnje u neispravnost uređaja osnovane. S tim u vezi, možemo konstatovati da niko u sistemu, pa ni Beogradske elektrane, nema mogućnost provere spornih mernih uređaja ili raspodele potrošnje“, navode iz NOPS-a.

Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije pitaju zašto se favorizuje prelazak na individualnu potrošnju kada se time usluga, kako tvrde, prebacuje iz okvira javnog komunalnog preduzeća u domen privatnih firmi i njihovog ličnog profita.

Navode da po Zakonu o zaštiti potrošača javna komunalna preduzeća pružaju usluge od opšteg ekonomskog interesa a to su usluge za koje je pomenuti zakon predvideo da njihovu cenu, kvalitet i uslove pružanja uređuje ili kontroliše državni organ ili neko drugi ko ima javno ovlašćenje.

Za ove usluge važe i posebna pravila kada se uređuje odnos sa potrošačima, ističu u NOPS i dodaju da bi poslove obračuna i merenja utrošene energije, trebalo zadržati u okvirima javnog komunalnog preduzeća.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar