U trendu

Nora Ahmetaj dobitnica ovogodišnje nagrade festivala „Mirdita, dobar dan“(FOTO/VIDEO)

Na osmom izdanju festivala „Mirdita, dobar dan“ održanom u Prištini tamošnjoj publici predstavljena je kulturna scena Srbije kroz dela srpskih muzičara i filmskih i književnih autora i autorki.

Kosovska aktivistkinja Nora Ahmetaj dobila je ovogodišnju nagradu festivala za doprinos u dokumentovanju ratnih zločina i drugih kršenja ljudskih prava, osnaživanje marginalnih grupa, produbljivanje saradnje izmedju naroda i zemalja koje su prolazile kroz ratove i za doprinos na području suočavanja sa prošlošću i području ljudskih i prava životinja.

„Želim da se zahvalim i izrazim nadu da će festival Mirdita nastaviti i da ćete vi kao mladi ljudi uspeti da uspostavite direktan kontakt sa mladima drugih prostora, a ne kroz trećerazredne izvore informacija, jer je to jako bitno kako biste na osnovu toga i delovali“, rekla je.

Prištinska publika je imala priliku da pogleda filmove „Zaceli me“ Danijele Štajnfeld i „Teret“ Ognjena Glavonjića, uživa u koncertu pijanistkinja Branke Paralić i Nataše Penezić, a održane su i dve debate – „Koja je druga Srbija?“ i „Kultura kao političko orudje“. Takodje su predstavljene i knjige „Druga Srbija: Bogdan Bogdanović“ i „Iza sedam logora“.

Festival je održan pod strogim epidemiološkim merama i bez pojačanog prisustva bezbednosnih snaga .

Inspiracija za festival je poznati albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac Bekim Fehmiu – koji predstavlja simbol jedinstva, kao i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.