U trendu

Nordijsko hodanje, novi sport u Srbiji (FOTO/VIDEO)

Nordijsko hodanje, rekreativni oblik kretanja prestavljen je na Adi Ciganliji. U saradnji sa Beogradskim trkačkim klubom održan je čas nordijskog hodanja, za članove Nordijske poslovne alijanse i predstavnike diplomatskog kora.

U skladu sa novom strategijom Evropske unije ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je da će to ministarstvo posvetiti više pažnje ekološkom i zdravstvenom turizmu.

„Sve više pažnje okreće se zdravstvenom turizmu, sve više ćemo voditi računa o životnoj sredini, i tome da bi zapravo turizam trebalo da promoviše zdrav i aktivan način života, ali pre svega zdrav. Sve manje ćemo se fokusirati na masovnost u turizmu“, rekla je Matić.

Kada se govori o nordijskom hodanju, ministarka kaže da se najčešće misli o ruralnim i planinskim krajevima, ali se i u Beogradu može uživati u takvoj aktivnosti.

„Sledeće godine se očekuje pun oporavak turizma, kao i puna afirmacija sportskog turizma u Srbiji, na „našim planinama, jezerima, i u ruralnim krajevima“, naglasila je Matić.

Nordisko hodanje osnovano je u Finsko,j a ime sporta se prvi put spominje u publikaciji iz 1979. godine. Ambasador Finske Kimo Lahdevirita govorio je o nastanku ovog sporta.

„Nordijsko hodanje efikasnije je od regularnog hodanja, jer se zbog korišćenja štapova angažuje i gornji deo tela. Takodje, prednost nordijskog hodanja je u tome što mogu da se uključe svi, bez obzira na godine i fizičku spremnost i da se na bezbedan način bave sportom u prirodi“, dodao je on.

Osnivač beogradskog trkačkog kluba Veroljub Zmijanac kaze:

„Ono što smo mi uradili jeste da smo trčanje popularizovali za Beograd i za celu Srbiju. Obećavam da za ne više od pet godina možemo napraviti da nordijsko hodanje bude slika i razglednica za Beograd“.

U prethodnih 10 godina učinjeno mnogo na razvoju trčanja u Beogradu i Srbiji, a očekuje se da će i u narednom periodu biti radjeno na popularizaciji nordijskog hodanja.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.