U trendu

Nova kaldrma na Trgu Republike u BG: vozači besni (foto, video)

Dva dana nakon otvaranja rekonstruisanog Trga Republike u Beogradu promene su i više nego uočljive, a nova kaldrma donela je nove probleme u centar prestonice. Za njeno postavljanje korišćen je izuzetno grub kamen koji usporava saobraćaj i stvara kolaps, a biciklistima i drugim dvotočkašima putovanje čini gotovo nemogućim.

Nadležni su u više navrata poručili da je kaldrma odabrana kako bi povećala bezbednost, dok javnost odgovara – moglo je to i drugačije.

Gotovo dva meseca pre roka Trg Republike otvoren je za vozila i pešake, a prema oceni zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, rekonstrukcija je bila uspešna, a posao je odlično obavljen. Međutim, reakcije vozača dvotočkaša ne slažu se sa mišljenjem drugog čoveka prestonice.

N1: Kako je voziti se po novoj kaldrmi?

„Katastrofa, mnogo se trese i baš je onako neprijatno, ne može uopšte da se vozi brzo, niti da se izbegne, ako nešto izleti pred tebe da se lepo ukoči“.

N1: Jel te usporava u poslu?

„Da, da, definitivno“.

„Voziti je, takoreći, da nam otpadnu plastike sa motora sve od ove kaldrme. Jer ovo nije kaldrma, ovo su cigle obične, kamenčuge. Moramo uvek da idemo ovim putem preko trotoara da nam se ne bi raspalo sve na skuteru“.

„Prevelik je razmak između samih kocki i ona ima neke svoje izbočine, užas“.

N1: Jel ima dosta truckanja?

Vozač: Dobro je ko ima kamen u bubregu, inače super.

„Da, i pritom, ovaj bajs i nekako, imam i drumski koji ima ovolicke gume, on tek ne može da prođe“.

Pojedinci su svoje nezaboravno iskustvo podelili su i na društvenim mrežama.

Kad je trg projektovan, niko nije mislio na bicikliste i oni su potpuno izuzeti, smatra autor prethodnog snimka Nebojša Stojković iz Udruženja građana „Ulice za bicikliste“.

„Mi smo tražili još od početka da se ovde ubace staze za bicikliste, ali to se nije desilo. Niko nas nije poslušao, što će reći da gradska vlast nema sluha za bicikliste“, kaže Stojković.

Vožnja kaldrmom izvor je frustracija i za vozače automobila – nekima zbog truckanja, drugima zbog gužve koju stvara.

„Dobro je ko ima kamen u bubregu, inače super“, kaže jedan vozač.

„Nemam pojma, ovo je ludnica. Šta da ti kažem…“, dodaje drugi. „Ma ne što trucka, nego je i gužva bre, gore je nego što je bilo“.

„Kakvo pitanje… Je li bolje po asfaltu ili kaldrmi?“

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać, koji je gotovo svakodnevno protestovao zbog rekonstrukcije centralnog, gradskog trga, kaže da shvata plan gradske vlasti da poveća bezbednost, ali…

„Postaviti ovakvu kaldrmu, zatvoriti u Vasinoj dve trake od postojeće četiri je dovelo do kolapsa. Danas je 2. septembar, deca su krenula u školu i mi već sad vidimo potpuni kolaps u gradu. Znači, nama ništa ne znači što je otvoren Trg Republike jer je i dalje grad u kolapsu“, kazao je.

U Udruženju građana „Ulice za bicikliste“ kažu da im je glavni urbanista Beograda Marko Stojčić poručio da će nadležni pokušati da pronađu mesto za postavljanje biciklističkih koridora. Da li će se i kakvi naknadni radovi izvoditi na tek otvorenom trgu za N1 iz Stojčićeve kancelarije nije stigao odgovor.

(Mladen Savatović, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (6)