U trendu

Nova pravila za proslavu rođendana: Pozivnice u školi deliće se celom razredu?

Polemika hoće li roditelji morati na rođendan svoje dece da pozovu celo odeljenje zbog novog pravilnika koji važi u školama od 1. septembra izazvala je buru reakcija, a sada je stiglo pojašnjenje te odredbe.

Nakon izjave u medijima Vesne Nedeljković, pomoćnice ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje, da roditelji neće moći da ne donesu pozivnice za svu decu iz odeljenja stvorena je velika pompa koju ona sada razrešava. Ona tvrdi da ova odredba nije na pravi način predstavljena roditeljima i da je suština nešto drugačija.

– Što se tiče primera pozivnica za rođendan, reč je o nadamo se zameni jer u pravilniku nigde ne piše da neko mora svu decu da pozove na rođendan. Roditelji mogu da pozovu koga god žele. Suština je o načinu podele pozivnica na času na kome su prisutni svi učenici i učiteljica. Ne možete podeliti pozivnice preskačući jedno, dvoje, troje mališana zbog njihovih ličnih svojstava. Pošto je reč o deci mlađeg uzrasta, koja ne razumeju zašto ih neko izdvaja iz društva, kod njih izuzimanje može da izazove osećaj odbačenosti i neprihvatanja, pa mogu da budu povređena i tužna. Teško im je objasniti zašto se razlikuju i zašto ih neko ne želi. Primer koji se pojavio u medijima odnosio se isključivo na deljenje pozivnica na času u prisustvu učiteljice na času – istakla je Nedeljkovićeva za „Politiku“, pojasnivši da Ministarstvo prosvete ne ulazi na to na koji način će roditelji deliti decu van časa i obrazovne ustanove.

Ona naglašava da je Pravilnik važan jer unapređuje postupanje škole i vrtića u slučaju kada se sumnja da se dogodilo, ili se zaista dogodi diskriminatorsko ponašanje, odnosno kada su nekome uvređeni čas, ugled i dostojanstvo.

Pravilnik koji je na snazi od 1. septembra uzima u obzir da se diskriminatorski mogu da ponašati svi učesnici obrazovnog sistema: deca, roditelji i nastavnici, i predviđa mehanizme za rešavanje svih potencijalnih situacija, ali i prevenciju takvog ponašanja.

U Pravilniku su navedeni i primeri pojedinačnih tipičnih situacija u kojima đak diskriminiše druge, u cilju konkretnog razumevanja koje situacije zapravo jesu diskriminatorne, a sve ih vezuje to da je diskriminisanoj osobi „povređeno lično svojstvo“, kako je objašnjeno. Jedan od primera je i podela rođendanskih pozivnica koje su izazvale buru i rasrapavu javnosti.

Ukoliko roditelji ipak ne žele da na rođendan svog deteta pozovu sve mališane iz njegove grupe ili razreda, pozivnice će morati da podele van školske ustanove i van vremena koje je rezervisano za nastavu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.