Nova runda dijaloga Beograda i Prištine

U Briselu će biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine. Sa visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini sastaju se, pored premijera Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe, i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i kosovski predsednik Hašim Tači, prenosi RTS.

Imajući u vidu da su obe strane odlučile da u Brisel pošalju i predsednika i premijera, Brisel očekuje, kako su naveli, što je moguće bolji nastavak dijaloga Beograda i Prištine, izjavila je portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančič.

Maja Kocijančič je u izjavi medijima pred novu rundu dijaloga navela da je reč o konkretnom sastanku na kojem će strane da razgovaraju o važnim pitanjima za region i o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Podsetila je da je do poziva za dijalog došlo posle svih dešavanja prethodnih nedelja.

„Veoma je važno da se potvrdi angažman i obaveza i jedne i druge strane u dijalogu“, rekla je Kocijančičeva.

Kako je istakla, važno je da se svi dogovori iz Briselskog sporazuma implementiraju i da se nastave razgovori ka normalizaciji odnosa, jer je to od značaja, kako je rekla, ne samo za obe strane, već i za region i Evropsku uniju.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je rekao da očekuje da se večeras u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine razgovara o ozbiljnim temama, ali je siguran da tema neće biti povlačenja poternica ni priznanje Kosova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.