U trendu

Nova trasa „Srpskog voza“

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će „Srpski voz“, iznutra ukrašen fotografijama fresaka iz srpskih manastira, a spolja ispisan porukom „Kosovo je Srbija“ na 21 jeziku, ponovo na prugu, ali ne od Beograda do Kosovske Mitrovice, nego od Kraljeva do Požege.

„Zbog bezbednosti putnika i radnika železnice, odlučila sam da ovaj voz više ne saobraća na liniji do Kosovske Mitrovice, koja je uvedena na predlog i uz finansijsku podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ali će zato taj voz sa istim enterijerom biti uveden u domaći železnički saobraćaj i već sutra prevoziti putnike od Kraljeva do Požege“, rekla je ona.

Ministarka kaže da je odluku da voz opet saobraća, ali na drugoj trasi, donela iz ekonomskih razloga.

„U vremenu kada sprovodimo reformu železnice, koja je prioritet Vlade i koju podržavaju sve međunarodne finansijske institucije, moramo ekonomski da se ponašamo“, rekla je ona, napominjući da novi vozovi plaćeni 100 miliona dolara ne smeju da stoje i prave trošak, već treba da prevoze putnike i ostvaruju profit. Ona ističe da je rukovodstvu „Srbija voza“ predložila da taj voz upravo zbog svega što se dešavalo proteklog vikenda ide u što veći broj gradova Srbije. „Mislim da veliki broj građana želi da vidi i provoza se vozom od koga su se toliko uplašile policijske snage Albanaca sa Kosova, pa su teškim oružjem krenuli na njega“, navela je ona i podsetila da je reč o vozu u kojem su motivi kulturne baštine Srba sa KiM, koja je pod zaštitom Uneska, i da „uopšte nije opasan“, prenosi Tanjug.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.