U trendu

Nove mere u Srbiji: „Moguće su zabrane kretanja“

Nošenje zaštitnih maski uskoro će biti obaveza i na otvorenom prostoru kada dolazi do kontakata, kaže imunolog Srđa Janković.

On je na TV Prva rekao da u zatvorenom prostoru uopšte nema diskusije da je maska neophodna i poručio da su fizička distanca i maske okosnica prevencije zaražavanja i obolevanja, i prevencije umiranja od bolesti kovid-19.

Upitan o tumačenjima istraživanja američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti da je nošenje maski nepotrebno, Janković kaže da to tumačenje nije baš sasvim tačno.

„Kada pogledamo šta piše zaista u materijalima Centra nigde ne stoji da ne treba nositi maske. Naravno, kompleksna je analiza kada i koliko maske štite“, rekao je Janković, koji je i član Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa.

Na pitanje da li Krizni štab razmišlja o novim merama u slučaju povećanja broja zaraženih i prebacivanje na onlajn nastavu za učenike, Janković kaže da se mere koje su sada na snazi mogu sprovesti rigoroznije nego do sada i tako neće biti neophodne neke nove mere.

„Ako ta bitka ne bude dobijena, pitanje je koje će sve mere biti neophodne“, rekao je Janković i naveo da Krizni štab prati situaciju.

I epidemiolog Predrag Kon govorio je jutros o mogućem uvođenju drastičnih mera zbog sve ozbiljnije situacije sa virusom.

„Vanredno stanje kao vanredno stanje teško da može biti opcija, ali to ne znači da ćemo ostaviti ovako i da neće biti mera zabrane kretanja u nekim situacijama. Nećemo mi pustiti da se virus prenosi, a da mi ne preduzimamo ništa“, rekao je član Kriznog štaba.

On je gostujući na televiziji Hepi rekao da ne postoji broj zaraženih koje treba dostići da bi se mere pooštrile.

– Što se tiče određivanja nekog broja kada bi se nešto radilo mislim da je i profesor (Branislav) Tiodorović te brojke demantovao. Mi usporavamo virus, verovali ili ne. Usporavamo ga čitav ovaj period naročito nakon otvaranja škola – istakao je Kon.

Kao što usporavamo sve akutne respiratorne infekcije, tako usporavamo i korona virus, bio je jasan naš stručnjak.

– Ova situacija je nešto što smo očekivali. Taj porast je posledica nagomilavanja testiranja. Utorak i sreda su najjači dani. Ima još jedna stvar, to proširenje na Kragujevac i Valjevo – Beograd nije tako dramatično porastao i to je na neki način ipak neki dobar znak. Ako smo uspeli da usporimo u Beogradu, uspećemo i u ovim gradovima – ističe Kon.

Naš epidemiolog se osvrnuo i na koeficijent koji je značajan za procenu trenutne epidemiološke situacije.

– Procenat pozitivnih među onima koji su sumnjivi prošle nedelje je u Beogradu bio 11,6 odsto, za ovu nedelju još uvek nemamo, ali pratimo. Povećava se broj pozitivnih zato što se povećava broj onih koji se javljaju sa simptomima. To znači da je virus u cirkulaciji, to je signal alarma. Svi kontakti se prate i isto se prate kao u martu – istakao je on.

Kon je naglasio i da su naši građani virus doneli i sa letovanja.

– Nadzor je pomogao. Kad imate nadzorni sistem kada se odmah odvoji onaj ko je zarazan vi usporavate prenošenje – objašnjava on.

Suština je, objašnjava epidemiolog da se spreči ponašanje u kojem dolazi do maksimalnog prenošenja virusa, a frekvencija se povećava posle 23 sata.

– Svaki lokalni štab ima pravo na lokalu da donese svoje odluke. Tako, na primer trenutno je preko 30 ljudi zabrana okupljanja, a to može da se spusti i na pet ili na potpunu zabranu, ali to nije realno – kaže on.

Na pitanje da li se može očekivati da se vratimo na vanredno stanje Kon kaže da vanredno stanje kao vanredno stanje nije realna opcija.

– Vanredno stanje kao vanredno stanje teško da može biti opcija, ali to ne znači da ćemo ostaviti ovako i da neće biti mera zabrane kretanja u nekim situacijama. Nećemo mi pustiti da se virus prenosi, a da mi ne preduzimamo ništa – objašnjava on i dodaje da je to pravno pitanje, ali da su pravnici potpuno podeljeni u vezi sa vanrednim stanjem.

– Što se tiče epidemioloških činjenica ništa se nije promenilo. Ko je na udaru? To zavisi od toga ko oboleva ili gledate ko ima najveću smrtnost. Na udaru su i dalje stariji kod kojih je veća smrtnost – zaključuje naš stručnjak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.