U trendu

Novi džambo kontejneri na Zemunskom keju

BEOGRAD – Na Zemunskom keju će tokom današnjeg dana biti zamenjeno 16 dotrajalih džambo kontejnera zapremine 3,2 kubika sa isto toliko potpuno novih i funkcionalnih kontejnera istog tipa i zapremine.

Džambo kontejner menja čak tri klasična nadzemna suda od 1,1 kubika, što doprinosi poboljšanju komunalne usluge odlaganja otpada i pozitivno utiče na izgled prestoničkih ulica, saopšteno je iz JKP „Gradska čistoća“.

Kako se navodi, ovi kontejneri zauzimaju manji deo javne površine i zaprimaju veće količine otpada, a njihovi poklopci su uvek zatvoreni pa životinje lutalice i ptice ne mogu rasipati otpad van kontejnera koji se, inače, otvara pomoću nožne papuče, što sugrađanima znatno olakšava njihovu upotrebu.

Pored unapređenja komunalnih efekata, džambo kontejneri imaju i prednost jer ne poseduju točkiće, pa je njihovo pomeranje, izuzev kamionima „Gradaske čistoće“, gotovo onemogućeno.

U tom preduzeću ističu da se zamena starih, dotrajalih i oštećenih sudova za odlaganje komunalnog otpada novim obavlja redovno, prateći potrebu na terenu i apeluju na sve građane da pravilno odlažu otpad kako bi kontejneri što duže zadržali izgled i funkciju.

To, dodaje se, znači da u ove kontejnere ne odlažu šut i drugi građevinski otpad, kabasti otpad, nedovoljno ugašeni pepeo i žar što su, kako se navodi, najčešći uzroci oštećenja i izazivanja vatre koja dovodi do trajnog uništenja kontejnera.

Inače, 10. oktobra završeni su radovi na sveobuhvatnoj rekonstrukciji Keja oslobođenja u Zemunu, a deo starog jezgra Zemuna tim radovima dobio je novi sjaj.

Projektom rekonstrukcije bile su obuhvaćene saobraćajne površine, rekonstrukcija postojeće i izgradnja nedostajuće komunalne infrastrukture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.