U trendu

Novi helikopter za vojsku i policiju – savremena višenamenska platforma

Helikopter H-145M Erbasa, koji je Vlada Srbije naručila za potrebe Vojske Srbije i MUP-a, predstavlja laki transportni i višenamenski helikopter s borbenim mogućnostima i smatra se jednom od najsavremenijih letelica u svojoj klasi koja je rasprostranjena u upotrebi širom sveta. 

Reč je o helikopteru koji osim dvočlane posade može da preveze i još devet naoružanih vojnika i koji može da nosi i raketno i mitraljesko naoružanje, zbog čega je idealan za prevoz pripadnika specijalnih snaga i vatrenu podršku njihovom desantu. 

S obzirom da je reč o višenamenskoj platformi, H-145M može da se koristi i za izvidjanje i borbene zadatke. U civilnoj verziji koristi se i za traganje i spasavanje. 

U civilnim institucijama i policijskim snagama u upotrebi je u SAD, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Brazilu, Francuskoj, Litvaniji, Maroku, Namibiji, Peruu, na Filipinima, Ukrajini i u Švajcarskoj. 

Što se tiče vojne upotrebe, H-145 koristi se u SAD, Nemačkoj, Saudijskoj Arabiji, Albaniji, Boliviji, Kazahstanu i Tajlandu. 

Helikopter ima dužinu od 13 metara, visinu 3,45 metra i može da ponese oko 1,800 kilograma korisnog tereta. Maksimalna brzina mu je 270 kilometra na čas a krstareća oko 245 kilometra na čas. Ima dolet od 680 kilometra a plafon leta mu je oko 5,200 metra.

Vlada Srbije sklopila je danas ugovor sa Erbasom za nabavku devet novih helikoptera H-145M za potrebe Vojske Srbije i MUP-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.