U trendu

Novi namet za vlasnike nekretnina: Od Nove godine plaćamo ekotaksu

Vlada Srbije uredbom je utvrdila kriterijume po kojima će se određivati aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu i naplaćivati naknada pravnim licima, preduzetnicima i fizičkim licima – vlasnicima stambenih jedinica.

Uređeno je da će fizička lica plaćati naknadu za aktivnosti korišćenja električne energije, grejnih uređaja, hemijskih sredstava, proizvoda koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, proizvodnje i prerade hrane i drugih aktivnosti, navodi se u ovom dokumentu.

Obveznik plaćanja naknade su fizičko lice koje obavlja neku od aktivnosti navedenih u uredbi, a plaćaće je obveznici poreza na imovinu za stambene jedinice.

Iznos naknade za fizička lica je 1.200 dinara godišnje, a umanjuje se za 50 procenata „za obveznike koji ne stanuje u stambenoj jedinici“, navodi se u uredbi.

Obaveza fizička lica po ovoj uredbi nastaje od 1. januara 2020. godine.

Za pravna lica i preduzetnike kriterijumi se određuju u okviru pretežne delatnosti koju obavljaju obveznici, pa se dele na one čije aktivnosti imaju veliki, srednji i mali uticaj na životnu sredinu.

Iznos ne može biti viši od 0,4 procenta godišnjeg prihoda obveznika u prethodnoj godini, a ako delatnost obavlja na teritoriji više lokalnih samoprava naknada će biti podeljena sa njihovim brojem.

Uredbom je utvrđeno da iznos naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine za pravna lica i preduzetnike čija aktivnosti u delatnosti ima veliki negativan uticaj iznosi od dva miliona dinara za velika pravna lica, do 20.000 dinara za mikropravna lica i preduzetnike.

Firme i preduzetnici čija delatnost ima srednji negativan uticaj na životnu sredinu plaćaće naknade od milion dinara ako su velika pravna lica, do 10.000 dinara za mikro pravna lica i preduzetnika.

Raspon utvrđenih naknada kod malog uticaja na životnu sredinu je od 500.000 dinara za velika pravna lica do 5.000 dinara za mikro pravna lica i preduzetnike.

Deo Uredbe su i prilozi u kojima su popisane delatnosti koje imaju veliki, srednji i mali uticaj na životnu sredinu.

(Tanjug)

5 komentara
 1. batamrca

  ludnica je kanda ostala otkljucana

 2. Anonimni

  Sledece je broj koraka ili broj udisaja,merace moramo mi kupiti. Ako „privreda“ tako rdobro radi i lideri smo u regionu po ekonomskom rastu -cemu ovo,dali je i ovo u skladu sa propisima iz EU na koje se uvek kad neznaju( a uglavnom neznaju 0 sta da rade mudre glave a treba im para. Obicni lesinari i janicari. Zeleli ste gledajte i „uzivajte“ Sta drugo i ocekivati od „najboljih“ studenata,problematicnih Dr,Mr i ostalih kupljenih zvanja a ne stecenih znanja.

 3. Anonimni

  Već plaćamo struju, sa eko taksom. Sad opet namet na korišćenje struje?

 4. Anonimni

  Lopovi… treba neko od nekud da plati digitalne kontejnere, gondole, fontane i sl. gluposti.

 5. Anonimni

  sta, ovi nemaju vise odakle da maznjavaju pa izmisljaju nove namete narodu? alavost je gadna bolest, izgleda da je zaraza uzela maha. dajte ovom narodu bar malo da danu dusom od vasih, svakodnevnih, novih nikad culih i izmizljenih nameta. i jedna izreka, prica koja visoko leti nisko pada.

Napišite komentar