U trendu

Novi Sad: Obeležena dva veka od rodjenja Josifa Runjanina, autora hrvatske himne

 Prigodnim programom i polaganjem venaca na grob Josifa Runjanina (1821-1878) na Uspenskom groblju u Novom Sadu obeleženo je 200 godina od rodjenja potpukovnika koji je bio kompozitor, i čija su poznata dela hrvatska himna „Lijepa naša domovino“, kao i pesme „Rado ide Srbin u vojnike“.

Dogadjaju, koji je organizovalo Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji, prisustvovali su predstavnici vlasti Srbije i Hrvatske, kao i predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj i hrvatske zajednice u Srbiji.

Predsednica HNV-a Jasna Vojnić istakla je da, kao Srbin koji je komponovao hrvatsku himnu, Josif Runjanin svojim primerom poučava da pripadnici nacionalne manjine treba da daju svoj maksimalan doprinos državi u kojoj žive, ali i da čuvaju svoj nacionalni identitet.

„Poruka njegovog života je da narodi mogu stajati zajedno i započeti nove projekte za dobru budućnost“, kazala je Jasna Vojnić.

Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac ocenio je da je obeležavanje ove godišnjice važno za Srbe u Hrvatskoj i Hrvate u Srbiji, zato što je Josif Runjanin stvorio istorijsku sponu izmedju dva naroda.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izrazio je zadovoljstvo što je Zavod za zaštitu spomenika kulture ove godine, nakon gotovo jednog veka, obnovio spomenik Josifu Runjaninu.

„Josif Runjanin mnogo je zadužio i Hrvate i Srbe. Nije se nikad odrekao srpskog porekla i pravoslavne vere, a ljubav je poklonio i hrvatskoj državi i narodu. On je iskreno verovao u južnoslovensku slogu i bratstvo, u zajedništvo srpskog i hrvatskog naroda. Nažalost, otrgnut je iz sećanja, a malo i nezgrapan u kontekstu današnjih srpsko-hrvatskih odnosa, ali možda i ovaj simboličan dogadjaj bude signal da jedni druge bolje čujemo i razumemo, da pričamo o budućnosti, uzdajući se u najbolje primere iz prošlosti, kao što je Josif Runjanin“, kazao je Vučević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.