U trendu

Novi zamenici ombudsmana položili zakletvu

BEOGRAD – Jelena Stoilković i Aleksandar Jovanović danas su u zdanju Starog dvora položili zakletvu kao novi zamenici ombudsmana Beograda.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević kazao je da se svečanost polaganja zakletve prvi put održava u Starom dvoru i podsetio da institucija gradskog ombudsmana uspešno funkcioniše već 14 godina.

„U demokratskim zemljama jako je važno jačati nezavisne institucije. Institucija gradskog ombudsmana će u ovom slučaju štititi prava građana Beograda i biti u službi kontrole svih nas koji radimo u Gradu Beogradu i Gradskoj upravi“, klazao je predsednik Skupštine grada.

On je podsetio na to da se od pre nekoliko godina uvela praksa da sva dokumenta – opšta akta koja se tiču građana prestonice – prvo idu na saglasnost kod gradskog ombudsmana, pa tek onda na usvajanje u Skupštinu grada.

„Na taj način imamo prethodnu, ali i naknadnu proveru svih akata koje usvaja Skupština Grada Beograda. S tom praksom ćemo nastaviti i u budućnosti“, zaključio je Nikodijević i zahvalio gradskom ombudsmanu Miljku Valjareviću na dobroj saradnji.

Svečanosti polaganja zakletve prisustvovali su ombudsman Grada Beograda Miljko Valjaraveć i gradska sekretarka za skupštinske poslove i propise, kao i ovlašćeno lice za postupanje po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja Nataša Đukić.

Za zamenike gradskog ombudsmana Jelena Stoilković i Aleksandar Jovanović izabrani su na 19. sednici Skupštine Grada Beograda, održanoj 27. decembra 2019. godine.
Video prilog s događaja može se preuzeti s veb-adrese: infobiro.tv

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.