U trendu

Novih 50 javora za Beograd, sadio i ambasador Kuvajta

BEOGRAD – Sadnjom 50 javora u Parku Republike Srpske u kojoj su simoblično drvo posadili i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić sa ambasador Kuvajta Jusefom Abdulsamadom danas je nastavljena akcija „Drvo za Beograd“, saopštio je Beoinfo.

Javori su posađeni na levoj obali Save, precizirao je gradonačelnik i podsetio da je akcija počela krajem novembra 2019. godine.

„Vrlo sam zadovoljan što sa našim prijateljima možemo da održimo kontinuitet ove akcije. Do sada smo posadili 1.800 kvalitetnih sadnica. Sa današnjih pedeset sadnica imaćemo brojku od 1.850“, rekao je on.

Dodao je da će u drugoj sezoni ozelenjavanja Beograda sadnja biti nastavljena do treće nedelje marta.

Radojičić je istakao da se do kraja marta pređe broj od dve hiljade zasađenih sadnica, i da se sasvim sigurno bližimo ostvarenju tog cilja.

„Naš cilj je da Beograd bude još zeleniji i zdraviji i naravno da ćemo sa našim prijateljima i kompanijama koje učestvuju u akciji „Drvo za Beograd” održati kontinuitet sadnje. Do sada smo imali 23 donatorske sadnje, a više od pedeset kompanija i različitih pravnih subjekata učestvovalo je u tim akcijama“, rekao je on.

Dodao je da Grad Beograd na ovaj način daje doprinos poboljšanju kvaliteta vazduha i životne sredine.

„Drveće je u gradovima veoma značajno jer filtrira vazduh, smanjuje buku, tokom letnjih meseci smanjuje temperaturu i pozitivno utiče na klimu, te proizvodi kiseonik i utiče na smanjenje koncentracije ugljen-dioksida“, rekao je on.

Radojičić je istakao da se sa ozelenjavanje Beograd bliži se cilju da u budućnosti dobije 25 posto zelenih površina.

„To nije mali zadatak, ali malim koracima, sasvim sigurno ćemo svi zajedno dostići taj cilj“, zaključio je on.

Ambasador Abdulsamad je izrazio zadovoljstvo što će ove sadnice biti simbol odnosa naše dve države jer će nastaviti da rastu kao što će nastaviti da raste i saradnja između dve zemlje i njihovih prestonica.

Radojičić je naglasio da prijateljski odnosi naše zemlje sa Kuvajtom traju skoro šezdeset godina.

„Verujem da ćemo za dve godine slaviti taj jubilej i da je naše prijateljstvo iz dana u dan sve jače. Ovih pedeset stabala će biti simbol našeg prijateljstva“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.