U trendu

Novinar iz Bele Crkve prvostepeno osudjen na dve godine i tri meseca zatvora

Novinar Stefan Cvetković iz Bele Crkve prvostepeno je osudjen na dve godine i tri meseca zatvora po tri privatne krivične prijave koje su protiv njega podneli funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS).

Cvetković je osudjen i na novčanu kaznu od 2,15 miliona dinara, navodi se u presudama u koje je agencija Beta imala uvid.

Presude je doneo Osnovni sud u Vršcu, a u sva tri slučaja sudila je sudija Cveta Kajević Grubišić.

Krivične prijave protiv Cvetkovića podneli su koordinator SNS-a za južni Banat Branko Malović, predsednik opštine Alibunar Predrag Belić, kao i funkcioner SNS-a Dejan Simeunović.

Krivične prijave podnete su zbog uvrede i zbog neovlašćenog objavljivanja i prikazivanja tudjeg spisa, portreta i snimka.

„Činjenica je da je protiv novinara privatnu krivičnu tužbu podnela napredna organizovana grupa partijskih funkcionera vlasti. Realizacija ekskpresne prvostepene presude poverena je sudiji koja je dokazano poslušni partijski operativac“, rekao je Cvetković i dodao da je zbog toga bilo „realno očekivati izvršenje u ime naprednog naloga“.

Dodao je da je i njegov slučaj jos jedan primer da gradjani Srbije žive u sistemu koji „urušava temelj svakog demokratskog društva, a svoju vlast bazira na pretnjama, pritiscima, zloupotrebama institucija i širenju straha“.

„Nedvosmisleno jedini motiv jeste pokušaj gušenja slobodnog informisanja, a za takvu vrstu obračuna ne biraju sredstva oni kojima smeta javnost“, rekao je Cvetković i dodao da su osobe koje su ga tužile „kriminogene prošlosti“.

Dejan Simeunović (40) zvani Simke, funkcioner SNS-a, osudjen je odlukom Apelacionog suda na godinu dana zatvora jer je 15. novembra 2008. godine oko 4.00 sata ujutru ispred kafića „Šestica“, na raskrsnici ulica Žarka Zrenjanina i Kraljevića Marka u Pančevu, ubio Igora Birtaša, javili su ranije mediji.

Stefan Cvetković je ranije bio prijavio policiji Branka Malovića za pokušaj iznude.

Predrag Belić zvani Baki bio je hapšen tokom akcije „Sablja“ 2003. godine zbog dilovanja droge i iznude, a prema evidenciji suda u Pančevu bio je u zatvoru još dva puta zbog pretnji i ugrožavanja bezbednosti, pisali su ranije mediji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.