U trendu

Novinarka VOICE-a Ivana Gordić Perc dobitnica nagrade solidarnosti Jugoistočne Evrope

 Novinarki VOICE-a Ivani Gordić Perc večeras je na svečanosti u Bundestagu uručena nagrada solidarnosti za najbolje novinare Jugoistočne Evrope, koju joj je dodelilo Društvo za jugoistočnu Evropu (Asocijacija naučnika i parlamentaraca nemačkog Bundestaga).

Na otvaranju ceremonije, potpredsednik Društva za jugoistočnu Evropu i član Slobodne demokratske partije Tomas Haker rekao je da postojanje demokratije nije moguće bez slobode medija.

Prema njegovim rečima, sloboda medija nikada više nije bila u opasnosti, a istraživačko novinarstvo postalo je meta za zastrašivanje.

Izveštavanje Ivane Gordić Perc opisao je kao „ekspresan glas za javnost sa izuzetnom hrabrošću i inspiraciju za sve, zbog istrajnosti u izveštavanju na temu Ling Longa.“

U obraćanju u Budestagu Ivana Gordić Perc osvrnula se na iskustvo u izveštavanju o budućoj fabrici guma Ling Long u Zrenjaninu i radničkih prava vijetnamskih radnika, ističući da su zbog te situacije danas u Srbiji institucije potpuno urušene i devastirane, što je i uzrok korupcije poput slučaja te fabrike.

„Ali, ni mi novinari, ni aktivisti ne možemo sami da se izborimo sa ovom vrstom nepravde. Treba nam pomoć. U tom smislu, današnju nagradu doživljavam kao štit. Nije bilo lako i prijatno biti fotografisan, praćen, zastrašivan i gonjen kao divlja životinja. Smatram da je to deo opisa mog posla. I ne plašim se“, rekla je Ivana Gordić Perc.

Novinarka VOICE-a rekla je da, nažalost još uvek nema odgovara na mnoga pitanja koja su postavljana proteklih meseci u vezi sa radom i ophodjenjem prema radnicima u Ling Longu.

„Svi oni će se na kraju vratiti kućama, a da njihovo iskustvo nije upisano u zvanične protokole Srbije. Na kraju će biti kao da se ništa nije dogodilo“, kazala je Ivana Gordić Perc.

U diskusiji na temu izveštavanja u jugoistočnoj Evropi, pomenula je i činjenicu da Zrenjanin nema ispravnu vodu za piće već 18 godina, opisujući život u Zrenjaninu pored Ling Longa, kao i poveznicu izmedju kineskog uticaja i politike u Srbiji.

„Naš današnji susret mi daje nadu. Nažalost, u našoj zemlji nemamo nikoga ko bi nas podržao u našoj borbi za slobodu govora kao preduslov demokratskog društva. Stoga, ako želite da Srbija postane bolje mesto za život i jednog dana deo EU zajednice, moraćete da uradite svoj deo posla na najbolji način“, kazala je Ivana Gordić Perc nemačkim parlamentarcima.

Nagrada za solidarnost (SOG), koja je prvi put dodeljena 2021. godine, ima za cilj da oda počast izvanrednom radu novinara iz jugoistočne Evrope i priznanje njihovom doprinosu, unapredjenju demokratije, vladavine prava i slobode štampe.

SOG ovom nagradom želi da pokaže da stoji uz one koji se zalažu za evropske vrednosti, kao što su sloboda štampe i sloboda izražavanja.

Prošle godine ovu nagradu dobili su kolumnista iz Banjaluke Dragan Bursać i frilens novinarka sa Kosova Uni Hajdari.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar