Novinarke osudile naslovnu stranu 'Ilustrovane politike' i pretnje reporterki Studija B

Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ je danas osudila naslovnu stranu „Ilustrovane politike“ od 11. decembra, na kojoj je, kako je ocenila, seksitički predstavljena novinarka Ljiljana Smajlović.

„Smatramo da ovakva naslovna strana ide daleko ispod minimuma profesionalnih i etičkih standarda i da predstavlja seksistički i mizogini napad na koleginicu Ljiljanu Smajlović“, navela je Grupa u saopštenju.

Grupa je istakla da takav odnos prema Ljiljani Smajlović predstavlja „nedvosmislen čin nasilja prema ženi“ na koje one imaju dužnost da reaguju kao novinarke, žene i osobe koje se bave tim problemom.

Kako su istakle u saopšetnju, sredstva borbe sa neistomišljenicima ne bi smela da budu mizoginija i seksizam.

Grupa je osudila i seksističke komentare i pretnje reporterki Studija B Barbari Životić.

„Čak i kada govorimo o novinarima koji svakodnevno krše sve etičke principe izveštavanja, kritike na njihov račun moraju da poštuju minimun civilizovanog načina komunikacije“, ocenila je Grupa i pozvala sve aktere političkog i javnog života da se „uzdrže od nekontrolisanog gneva i seksističkih ispada“. 

Grupa „Novinarke protiv nasilja prema ženama“ oformljena je na inicijativu Programa UN za razvoj u Srbiji i Fonda B92, s ciljem da poboljša kvalitet izveštavanja o nasilju i da prati i reaguje na problematične sadržaje medija u toj oblasti.

Medju potpisanima članicama Grupe su Marija Antić, Maša Mileusnić, Ljubica Gojgić, Tamara Skrozza, Jovana Gligorijević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.