U trendu

Novinarska udruženja kritikuju promenu Zakona o javnim medijskim servisima

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su danas da najava promene Zakona o javnim medijskim servisima predstavlja ozbiljno ugrožavanje ideje javnog servisa i dalje odlaganje uspostavljanja uslova za nezavisan rad važnih institucija.

„Najavu smanjenja pretplate sa 500 na 150 dinara ima smisla čitati jedino u kontekstu predizbornih aktivnosti, s obzirom na činjenicu da će trošak prikupljanja pretplate sa ovako niskim iznosima, po svemu sudeći, biti približan, a možda čak i veći od sakupljenih sredstava“, navodi se u saopštenju tih novinarskih udruženja.

NUNS i NDNV su dodali da nastavak finansiranja iz budžeta predstavlja „omču oko vrata“ javnih servisa koju država, odnosno vlast može zatezati po potrebi, u slučaju da nisu dovoljno „kooperativni“, odnosno ukoliko svoju uređivačku politiku usmeravaju građanima, a ne vladajućoj eliti.

Dva udruženja ocenila su da je tragično je što je propuštena cela godina da se obave sve pripreme za uvođenje pretplate, odnosno takse, i da se kroz široku društvenu akciju ukaže građanima da će oni svakako plaćati rad javnih servisa, svejedno da li direktno ili iz budžeta.

„Takođe, propuštena je prilika da se građanima objasni da direktno plaćanje pretplate javnim servisima stvara uslove da oni rade, pre svega, u njihovom, a ne u interesu predstavnika elite“, dodaje se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.