U trendu

Novokomponovani intelektualci u Srbiji (foto)

Balkanski mrak, pre svega i svih, moramo osvetliti iznutra, balkanskom svetlošću.

Kultura je siguran most kojim će se logikom stvaralačkih vrednosti i jezikom mira stizati i do sebe i do drugih, i u regionu i šire, ističe u razgovoru za podgoričke Dnevne novine profesor sociologije kulture Ratko Božović, prenosi RTCG.

💝 …

Gepostet von Maja Sorsorov am Donnerstag, 2. Mai 2019

Prostor Balkana, navodi Božović, „u kazivanjima brzopletih evropskih i svetskih tumača nevolja i zaraćenosti balkanskih naroda, često sa previše umišljene superiornosti” opisivan je kao „drugo” u odnosu na Evropu i civilizovan svet, te kao mesto na kome vlada hrišćanska netrpeljivost prema islamu i obratno.

Zbog toga ga i prati pogrdna odrednica balkanizam. Takva stanovišta, kao i tvrdnje da Balkan ne pripada Evropi, ističe Božović, nisu prihvatljivi.

Današnje stanje, dodaje, jeste rezultat tranzicije, tokom koje se srednji sloj „survao u bezdan”, a za nastanak bilo kakve elite u kulturi nije postojala ni najmanja mogućnost.

“Najveći problem je bio i ostao što je srednji sloj pretpostavka za svaku suštinsku promenu društva propadao, a bez njegovog snažnog uspravljanja i dinamičkog prisustva zagarantovana je stagnacija, pa i regresija društva. Takozvani elitizam novokomponovanih intelektualaca deluje i humorno i karikaturalno. Mnogi od njih su se domogli visokostatusnih diploma, sumnjivih doktorata i važnih društvenih položaja”, kazao je Božović.

Najgore je, kako navodi, što tu elitu ne određuju intelektualne i stvaralačke vrednosti.

“Stoga nije neobično što i sada novu kvazielitu čini novokomponovana estrada. Neprestana stranačka „uvezanost” intelektualnih zavisnika od politike i intelektualna autonomija ne idu zajedno”, zaključio je Božović.

(Danas Online / RTCG)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.