U trendu

Iz Kine stiže šest dronova

BEOGRAD – Srbija će od Kine nabaviti šest bespilotnih letelica nove generacije, od kojih su dve naoružane i mogu se upotrebljavati za eliminaciju žive sile i neprijateljskih objekata i tehnike, pišu „Novosti“ u izdanju od ponedeljka.

Prema saznanjima lista, Kinezi su voljni da uđu u ovaj aranžman s Vojskom Srbije i detalji bi trebalo da budu poznati posle razgovora predsednika dve zemlje, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga, u utorak u Pekingu.

Tema razgovora najviših delegacija dve zemlje biće i bespilotne letelice koje proizvodi poznati kineski vazduhoplovni koncern „Čangdu“, koji posluje u okviru korporacije AVIC (Vazduhoplovna industrijska korporacija Kine).

Najpoznatija i najprodavanija bespilotna letelica ovog koncerna je „jilong2“, poznata i pod nazivom „ving lung“ ili „pterodaktil 2“.

Reč je o unapređenom dronu namenjenom borbenim dejstvima na neprijateljske položaje, objekte i tehniku.

Ubojiti dron može da nosi široku paletu naoružanja – laserski vođene bombe mase do 50 kilograma, protivpešadijske bombe, rakete vazduh-zemlja i protivoklopne rakete.

Kinezi proizvode i izviđačke dronove, kao i borbene letelice skromnijih performansi.

Lista korisnika ove moderne tehnologje je podugačka a na njoj su i Emirati, Saudijska Arabija, Egipat, Kazahstan, Nigerija…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.