U trendu

Novosti: Momina zadužbina u Karađorđevom parku

BEOGRAD – Zadužbina sa imenom pisca i slikara Momčila Mome Kapora, koju je osnovala njegova supruga Ljiljana kako bi se sačuvala uspomena na njega, trebalo bi da dobije prostor za svoj rad u Karađorđevom parku na Vračaru, u blizini mesta gde je bračni par Kapor stanovao.

Prema pisanju Večernjih novosti, tu bi bio premešten kompletan ambijent u kom je Kapor živeo i radio – njegov atelje, slike, knjige, nameštaj, fotografije, dokumenta, a ova postavka bila bi stalno dostupna javnosti.

Grad Beograd je za Kaporovu zadužbinu namenio objekat u blizini nekadašnjeg bazena, veličine između 130 i 150 kvadratnih metara, kome je neophodna adaptacija.

U planu je da bude otvoren do marta 2020. godine, kada će biti obeleženo 10 godina od Kaporove smrti.

Kako je za list rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ideja da se u Beogradu osnuje legat Mome Kapora postoji nekoliko godina, ali do sada nije realizovana jer nije bilo adekvatnog prostora.

Kako kaže, on je nedavno predložio Ljiljani Kapor da iskoristi postojeći objekat u Karađorđevom parku ispred koga se nalazi bazen koji je već duže vremena van funkcije.

„Ovaj objekat pripada ‘Zelenilu’, tako da ćemo naći drugi prostor za smeštaj radnika i opreme ‘Zelenila’. Objekat će biti rekonstruisan, bazen obnovljen a potom će se tu nalaziti legat Mome Kapora. Srećan sam zato što će Vračar i Beograd posle ulice i skvera Mome Kapora dobiti i njegov legat. Moma je zaslužio da ga Beograd nikada ne zaboravi“, rekao je Vesić.

Zadužbinu će voditi Ljiljana Kapor, koja kaže da će posle nje sve što ona poseduje pripasti gradu, uključujući i autorska prava.

„U tom budućem ambijentu Zadužbine moći će da se vidi upravo ono za šta su mnogi zainteresovani i stalno me pitaju, a trenutno nisam u prilici da im pokažem, jer su to stvari koje se nalaze u kući u kojoj živim“, rekla je Ljiljana Kapor.

Prema njenim rečima, u budućem prostoru Zadužbine odvijaće se i druge aktivnosti, odnosno zadužbina bi funkcionisala kao neka vrsta kulturnog centra Vračara, u kome bi bile organizovane književne večeri, promocije, koncerti i slično.

(Tanjug)

2 komentara
  1. ANDREJ

    Momo Kapor je dosao u Beograd iz Trebinja,kada je imao 11 godina.On je proveo skolovanje u beogradu,kao veoma siromasan.U jednom intervjuju,iz kasnijih godina,izneo je koliko je to siromastvo bilo.Studirao je na likovnoj Akademiji u beoradu,a stanovao na nekom tavanu u potkrovlju,zajedno sa kolegom sa Akademije,Zukom Dzumhurom.Toliko su bili siromasni,da se desavalo,da gladni otvore neki kontejner,i pronadju bacene otpakte hrane.To im je cesto kaze Moma u tom intervjuju,bila sva hrana toga dana.Kapor je neverovatno zavoleo Beograd,i ucinio je ogromno,za njegovu promociju,kako u zemlji,tako i u inostranstvu.Njegove dve cerke,zive u SAD.Pozdravljam inicijativu njegove druge supruge,da napravi Momov Legat,sa stalnom postavkom,u Karadjordjevom parku,koji j eu neposrednoj blizini stana,u kome je ziveo sve do svoga nazalost kraja.!Mi pravi beogradjani,duboko smo zahvalni Momi Kaporu,na njegovim naporima,da beograd prikaze kroz svoje slike i knjige,u najboljem ssvetlu.!

  2. Anonimni

    Bravo! pozdravljam to jer je to naš veliki pisac kolumni u novinama!

Napišite komentar