NUNS: Grupe za slobodu medija u poseti Srbiji da obeleže godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije

Povodom obeležavanja 24 godine od ubistva urednika i izdavača Slavka Ćuruvije, više međunarodnih organizacija za slobodu medija danas je u poseti Beogradu, gde će ponovo pozvati na pravdu i upozoriti na trenutnu klimu u vezi sa bezbednošću novinara, saopšteno je iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

NUNS podseća da se poseta Beogradu događa na dan kada je Ćuruvija ubijen ispred svog stana u Beogradu, 11. aprila 1999. godine i samo nekoliko nedelja nakon početka završnih saslušanja u ponovnom suđenju četvorici pripadnika državne bezbednosti optuženim za planiranje i izvršenje ubistva.

U zajedničkom saopštenju više međunarodnih organizacija za slobodu medija navodi se da se na taj način odaje pošta Slavku Ćuruviji, „koji je ubijen jer se držao najviših novinarskih vrednosti: nepokolebljive misije da se vlast drži odgovornom kroz nezavisno novinarstvo“, kao i da se pokazuje solidarnost sa njegovim voljenima, bivšim kolegama i svima koji nastavljaju borbu dužu od dve decenije da spreče nekažnjivost odgovornih za ovaj zločin.

„Presuda Apelacionog suda biće najznačajnija za slobodu medija i novinarstvo u savremenoj istoriji Srbije i služiće kao lakmus test za vladavinu prava i demokratiju u širem smislu“, navodi se u saopštenju i dodaje da će predstavnici međunarodnih udruženja za slobodu medija razgovarati tokom svog boravka u Beogradu sa urednicima, grupama civilnog društva i Vladinom radnom grupom kako bi razmotrili trenutnu situaciju u vezi sa bezbednošću novinara u Srbiji.

„Naša poseta dešava se usred niza nedavnih pretnji smrću i pritisaka, koji odražavaju širu toksičnu klimu za nezavisno i istraživačko novinarstvo. Alarmantno je da se vodećim novinarima i dalje preti smrću i žigošu se istim opasnim etiketama ‘izdajnika’ i ‘stranih plaćenika’ koje su korišćene za postavljanje temelja za Ćuruvijino ubistvo“, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je „ovo neprijateljstvo prema novinarstvu podstaknuto ponašanjem visokih političkih zvaničnika, koji i dalje pokazuju premalo volje da osude napade na novinare i u mnogim slučajevima sami iniciraju verbalne napade“, kao i da „Srbija predstavlja jedno od najplodnijih terena u Evropi za tužbe protiv čuvara demokratije“.

„Nekoliko javnih zvaničnika rutinski tuži novinare zbog njihovog kritičkog izveštavanja – uključujući podnošenje više slučajeva za istu publikaciju. Iako je poslednjih meseci postignut određeni napredak u kažnjavanju zločina nad novinarima i čini se da vlasti efikasnije gone nove napade na novinare, Srbija ostaje jedno od najopasnijih mesta za novinarski rad u Evropi. Gledajući unapred, obnovićemo naše pozive aktuelnoj vladi i državnim vlastima da ispoštuju svoje međunarodne obaveze da zaštite bezbednost novinara sada kako bismo osigurali da se tako užasan zločin više nikada ne ponovi“, ističe se u saopštenju.

Ističe se da presuda na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije koja se očekuje „predstavlja trenutak moguće tranzicije za slobodu medija u Srbiji“.

„Toliko će zavisiti od predstojeće presude i političke volje da se ova moguća pravna prekretnica pretvori u katalizator značajnih promena. Pošto poštujemo Ćuruviju i principe za koje se borio, naše organizacije se nadaju da će u narednim mesecima biti prekinut začarani krug nekažnjivosti za ubistva novinara u Srbiji i da će pravda, konačno, biti obezbeđena“, navodi se u saopštenju koje su potpisale ARTICLE 19 Europe, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara(EFJ), Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Međunarodni institut za štampu (IPI).

Među potpisnicima zajedničko saopštenja su i Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa, Reporteri bez granica (RSF), The Daphne Caruana Galizia Fondacija i SafeJournalists mreža.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.