U trendu

NUNS i NDNV: RTV Pančevo u službi naprednjačke vlasti

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zatražili su danas od državnih organa da, kako je navedeno, „hitno zaustave protivzakonitu i neljudsku hajku“ koju RTV Pančevo, vodi protiv sudije pančevačkog Višeg suda Stanke Simonović.

NUNS i NDV su u zajedničkom saopštenju ocenili da je RTV Pančevo pod „direktnom i neskrivenom kontrolom Srpske napredne stranke“.

„Zahtevamo i od medjunarodnih organizacija da se odrede prema ovom progonu koji je započeo nakon što je sudija Simonović poništila nerazumne, drakonske presude Osnovnog suda u Vršcu, kojima je, po tri privatne krivične tužbe funkcionera SNS-a, na zatvorsku i novčanu kaznu osudjen novinar Stefan Cvetković“, navela su novinarska udruženja.

NUNS i NDNV smatraju da je poništavanje presuda vršačkog suda, koje su u potpunoj suprotnosti sa praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, bio primer dobre i jedino pravedne i zakonite sudske odluke.

Udruženja ukazuju da je „zastrašujuća činjenica da se svako u Srbiji ko profesionalno obavlja svoj posao kad-tad nadje na udaru jezovite medijske kampanje čija je svrha – zastrašivanje i ‘upodobljavanje’ „.

NUNS i NDNV smatraju da „kampanja RTV Pančeva predstavlja napad na slobodu i nezavisnost sudova, da je njome prekršen čitav niz zakona, kao i da je u prilozima pod nazivima „Politička presuda Stanke Simonović“, „Da li je predsednica Višeg suda iskoristila položaj u privatne svrhe?“ i „Veštine napredovanja predsednice Višeg Suda u Pančevu“ – Kodeks novinara Srbije bačen pod noge.

„Da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) funkcioniše i da i ono nije stavljeno u službu vlasti – RTV Pančevu bi samo zbog ovoga morala da bude oduzeta dozvola za emitovanje, iako je to samo jedan segment nezakonitog i neprofesionalnog izveštavanja ovog medija“, smatraju novinarska udruženja.

NUNS i NDNV podsećaju da je novinar Stefan Cvetković po presudi Osnovnog suda u Vršcu bio osudjen na dve godine i tri meseca zatvora, kao i na novčanu kaznu od 2,15 miliona dinara.

Ranije danas pančevački ogranak Advokatske komore Vojvodine optužio je Radio-televiziju Pančevo da pokušava da zastraši sudiju Stanku Simonović, a preko nje i ostale sudije, što predstavlja „flagrantni pokušaj zastrašivanja nosilaca sudijske vlasti i protivustavni napad na slobodu i nezavisnost sudstva“.

RTV Pančevo je u proteklih nekoliko dana emitovalo seriju tekstova i reportaža u svome programu i na svojoj internet stranici. Ti prilozi emitovani su pošto je sudija Višeg suda u Pančevu Stanka Simonović poništila presude Osnovnog suda u Vršcu, kojima je na zatvorsku i novčanu kaznu osudjen novinar iz Bele Crkve Stefan Cvetković, po tri privatne tužbe funkcionera Srpske napredne stranke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)