NUNS i NDNV: Sve više botovskih sajtova koji za račun vlasti blate profesionalne novinare

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorili su danas na povećanje broja „botovskih sajtova“ koji kako se navodi, „za račun aktuelne vlasti blate profesionalne novinare u Srbiji“.

Novinarska udruženja su u saopštenja navela da je sajt istraga.rs nazvao kolumnistu portala Autonomija Igora Besermenjija „jednim od vodja protesta u Novom Sadu“ i „vojvodjanskim separatistom“, kao i da je slične kvalifikacije izrekao i na račun predsednika i programskog direktora NDNV-a, Nedima Sejdinovića i Dinka Gruhonjića.

„Podsećamo da su pre dvadesetak dana na meti istog sajta bile profesionalne novinarke Jovana Gligorijević, Dragana Pećo i Hana Adrović. Da li su ovaj sajt i ovakve ‘istrage’ taj najavljeni napredak u slobodi medija o kom je na sav glas govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno u Davosu“, upitala su udruženja.

Navodi se i da sajt istraga.rs ne poseduje impresum „pa se ne zna ko zapravo stoji iza ovog takozvanog medija“.

„Istovremeno, tekstove ovog ‘hrabrog’ portala prenose po društvenim mrežama uglavnom botovi, što je još jedan dokaz da je reč o botovskom orudju, čija je jedina svrha postojanja da etiketira i kroz tabloidno blato pokušava da provuče sve one koji misle svojom glavom i ne pristaju na cenzuru“, stoji u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.