U trendu

NUNS, NDNV i UGS Nezavisnost pozvali medije da u pet do 12 isključe ton i zamrače ekrane

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvali su danas novinare i medije da „u pet do 12“ isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“, kako bi upozorili na posledice kontinuiranog ugrožavanja medijskih sloboda.

U zajedničkom saopštenju tri organizacije, povodom obeležavanja Međunarodnog dana slobode medija, 3. maja, upozoravaju da „sistemsko uništavanje novinarstva u Srbiji ima samo jedan cilj – uspostavljanje jednoumlja“.

„A krajnje posledice snosiće svi građani, a već ih u velikoj meri i snose, ukoliko se usude da iskažu stav koji se ne uklapa u zvanične parole, ili pak da postave pitanja institucijama o njihovim pravima – od prava glasa, radnog prava, prava na zdravu životnu sredinu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zato podaci o slučajevima pretnji i napada na novinare „nisu nikakav izdvojeni problem medijske i novinarske zajednice, već predstavljaju upozorenje o ugroženoj bezbednosti svih građana“.

„Ovom prilikom javnosti ukazujemo da je u 2022. godini NUNS zabeležio 137 incidenata učinjih na štetu novinara: 34 verbalne pretnje, devet fizičkih napada, šest napada i pretnji imovini i 84 različita pokušaja pritiska na medije. A za prva tri meseca ove godine 33 incidenta: osam verbalnih napada, tri fizička napada i 22 akta pritiska na medije i novinare“, ističe se u saopštenju. 

U saopštenju se navodi da su u velikom broju ti napadi inspirisani nastupima najviših državnih zvaničnika koji zbog kritičkog izveštavanja novinare i pojedine medije targetiraju kao izdajnike i strane plaćenike, kao i da su profesionalni novinari na meti i brojnih SLAPP tužbi (strateških tužbi protiv učešća javnosti) koje potiču od javnih funkcionera, političara, biznismena i kompanija. 

„Ovi podaci zapravo su pokazatelj odnosa nosilaca političke moći prama javnosti, prema svim građanima i njihovim slobodama i pravima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Svetski dan slobode medija 3. maj ustanovljen odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kao podsetnik vladama svih država da su dužne da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.