U trendu

NUNS: Nedopustivo ponašanje tabloida koji objavljuju fotografije žrtava

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je danas osudilo „nedopustivo ponašanje tabloida koji danima prikazuju stravične fotografije žrtava, obezglavljenih lešava i otkinutih udova“ i pzvalo Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da pokrene postupak protiv elektronskih medija koji su objavili te fotografije.

NUNS je u saopštenju navelo da je to nastalo pošto je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin u nedelju na televiziji Pink „pokazao fotografije na kojima su navodne žrtve privedenog i osudjivanog kriminalca Veljka Belivuka“.

NUNS izražava duboko žaljenje zbog propusta REM da adekvatno reaguje, „budući da je predsednica Saveta tog tela, Olivera Zekić, izjavila da je Vulin prikazao edukativan sadržaj“.

Udruženje konstatuje da su objavljivanjem tih fotografija prekršene odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima, Zakona o elektronskim medijima i Pravilnik o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, Etički kodeks novinara ali i krivičnopravne odredbe.
NUNS je navelo, da, „uprkos tome što je Kodeks novinara ovim putem u potpunosti zgažen… i dalje poziva kolege i koleginice koji rade u tim redakcijama da odole ovakvom izveštavanju“.

Danas je i Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo zbog „objavljivanja snimaka najbrutalnijeg nasilja na televiziji sa nacionalnom frekvencijom i na naslovnim stranama tabloida“ i pozvalo mediji da poštuju dostojanstvo žrtava i ne uznemiravaju javnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.