NUNS: Opasne uvrede na račun kolega iz Bujanovačkih

Nezavisno udruženje novinara Srbije ocenilo je da su opasni uvredljivi komentari na tekst koji je 29. oktobra objavio portal Bujanovačke o nastupu poslanika Šaipa Kamberija u srpskom parlamentu.

Kako su saopštili, u komentarima čitalaca na Fejsbuk stranici ovog medija mogle su se pročitati pogrdne uvrede i insinuacije da su novinari Bujanovačkih strani plaćenici i da rade protiv interesa Srbije, a u multietničkoj sredini kakav je jug Srbije ovakvi komentari mogu da dovedu do ugrožavanja bezbednosti i života novinara.

NUNS je upozorio javnost i nadležne institucije da broj zabeleženih incidenata u kojima su novinari targetirani u onlajn prostoru u ovoj godini iznosi 75, dvostruko više nego prethodne godine kada je zabeležen 31 napad.

„Narastajuće nasilje i netolerancija na kritiku i drugačije mišljenje opasni su ne samo za medijsku scenu Srbije već i za celokupno društvo koje pretenduje da bude demokratsko. U susret 2. novembru medjunarodnom Danu borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima pozivamo nadležne institucije da se ozbiljnije pozabave problemom nasilja nad novinarima, ne samo krivičnim delima već i dogadjajima koji prethode krivičnim delima“, naveo je NUNS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.