U trendu

NUNS osudio incident ispred Marakane i uputio podršku novinarima N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je danas kolegijalnu solidarnost sa reporterskom ekipom N1 koja je bila izložena „brutalnom iživljavanju huligana“ u blizini stadiona „Rajko Mitić“, uoči fudbalske utakmice „Crvena zvezda“ – „Jang bojs“.

NUNS je osudio incident koji se juče dogodio u kojem je više mladih ljudi fizički nasrtalo na novinare, pretilo im, psovalo i vredjalo.

„Upozoravamo i da huškajući gradjane preko medija na političke oponente i sve koji drugačije misle i govore, ali i na susedne narode, vlast stvara ambijent u kojem je logično da huligani daju sebi za pravo da nasrću na novinare i druge medijske radnike, izriču im pretnje i najgore uvrede, upravo poučeni rečnikom državnih funkcionera“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

To novinarsko udruženje pozvalo je policiju i nadležno tužilaštvo da identifikuje nasilnike preko snimka incidenta koji poseduje N1 i da protiv njih preduzmu zakonske mere.

„Takodje pozivamo upravu Zvezde da se javno ogradi i osudi huligansko ponašanje ‘navijača'“, dodaje se u saopštenju.

Kako je naveo reporter N1, on je pokušao da sazna, pred utakmicu, kakav je stav navijača o postavljanju tenka pred Marakanu, ali mu to nije dozvolilo nekoliko momaka. Snimio je jednog sagovornika preko puta stadiona, ali je odmah nakon toga čuo dobacivanje pogrdnih imena iz mase – „špijuni“, „lopovi“, „američki plaćenici“.

Ekipa N1 je odlučila da se pomeri na drugi kraj ulice, kako bi nastavila da radi svoj posao – pita i gradjane za mišljenje. Medjutim, na mestu gde se nalaze kafići u kojima se obično navijači okupljanju, kada je reporter N1 pokušao da uzme izjavu od narednog sagovornika, nekoliko mladića su počeli da dobacuju, viču na ekipu i da ih teraju.

Novinar i snimatelj su krenuli niz ulicu, kako bi se od njih udaljili, medjutim, oni su ih pratili.

„Našao sam sagovornike, nisam video da mi prilaze s ledja, i kada sam postavio pitanje, tada je jedan od tih momaka uhvatio objektiv kamere, meni je pokušao da izvuče i polomi mikrofon, a kada nije uspeo, otrgao je sundjer s mikrofona i bacio ga na asfalt“, ispričao je reporter N1.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)