NUNS: SPC hitno da obrazloži odluku o sprečavanju TV N1 da izveštava

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je danas da vrh Srpske pravoslavne crkve (SPC) hitno obrazloži odluku Eparhije bačke koja nije dozvolila ekipi TV N1 da izveštava sa parastosa povodom 79. godišnjice racije u Bačkoj, u crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu.

NUNS je u saopštenju pozvao SPC i da osudi diskriminaciju kojoj su bili izloženi reporteri TV N1, i ocenio da niko u Srbiji, pa ni SPC kao deo društva, nema pravo da na takav način diskriminiše pojedine medije i sprečava slobodu informisanja.

Ovakvim ponašanjem direktno je prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima, o zabrani neposredne i posredne diskriminacije urednika medija, novinara i drugih u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu, naveo je NUNS.

„NUNS takodje osudjuje i postupak predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora i predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića koji su, iako im je bilo ukazano da ekipi N1 nije omogućen pristup, ignorisali ceo slučaj“, navodi NUNS.

Novinarima televizije N1 nije danas bilo dozvoljeno da udju u portu crkve gde je služen parastos stradalima u raciji u Bačkoj kada su 1942. godine madjarski fašisti ubili oko 4.500 Srba, Jevreja i Roma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.