U trendu

NUNS: Žrtvovani radnici RTS-a ne smeju biti zaboravljeni

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je danas da ni posle 22 godine od pogibije radnika Radio-televizije Srbije (RTS) u NATO bombardovanju pravda nije zadovoljena i javnosti nisu poznate sve činjenice koje su dovele do ubistva 16 ljudi.

„Od toga ko je u NATO alijansi doneo odluku da se gadja medijska kuća za koju je bilo evidentno da nije evakuisana i da u njoj rade civili, do odluka tadašnje vlasti SR Jugoslavije i Srbije da se, za razliku od zaposlenih u svim drugim državnim institucijama, samo radnici RTS-a ne izmeste na drugu lokaciju“, naveo je NUNS.

U saopštenju se traži da se nastavi istraga, prekinuta pre devet godina, koja će otkriti ko su mogući naredbodavci žrtvovanja radnika RTS-a 23. aprila 1999. godine.

„Za RTS se znalo da će kad-tad biti bombardovan jer je desetak dana pre početka bombardovanja ova medijska kuća stavljena na listu legitimnih vojnih ciljeva, zbog Uredbe o posebnim merama u uslovima pretnji oružanim napadima NATO-a koju je Vlada SRJ donela 8. oktobra 1998“, dodao je NUNS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.