U trendu

NVO iz centralne Srbije i sa Kosova traže sprovodjenje odluke o vraćanju zemlje manastiru Dečani

Više nevladinih organizacija iz centralne Srbije i sa Kosova pozvalo je danas vlasti u Prištini da sprovedu odluku kosovskog Ustavnog suda o vraćanju zemlje manastiru Visoki Dečani.

Apelujući na poštovanje vladavine prava, NVO su u zajedničkom saopštenju osudile izjavu gradonačelnika Dečana Baškima Ramosaja da ta odluka Ustavnog suda „nikad neće biti sprovedena“.

„Sve presude Ustavnog suda Kosova treba da budu sprovedene. Ustav pruža važne garancije svim gradjanima Kosova, ali takve garancije imaju značenje jedino ako sudske odluke sprovode fizička i pravna lica širom Kosova“, stoji u saopštenju.

Ocenjuje se da „nesprovodjenje zakonskih presuda samo dovodi do neizvesnosti za sve gradjane Kosova i podriva veru i poverenje u vladavinu zakona na Kosovu“.

Organizacije su pozvale „sve one koji se nalaze na izabranim funkcijama da se uzdrže od davanja izjava koje narušavaju poverenje u vladavinu prava“.

Saopštenje su potpisali NVO Aktiv iz Kosovske Mitrovice, Centar za Mir i Toleranciju iz Gračanice, Demokratija plus (D+), Forum za razvoj i miltietničku saradnju (FDMC), Gradjanske inicijative, Glas Roma, Aškalija i Egipćana, Goraždevac Media Group, Inicijativa mladih za ljudska prava – YIHR Srbija i Inicijativa mladih za ljudska prava – YIHR Kosovo.

Medju potpisnicima su i Kosovski pravni institut (KLI), Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM), Medija Centar iz Čaglavice, Nova društvena inicijativa (NSI), NVO Budi Aktivan 16 iz Preševa, NVO The Future iz Bujanovca, profesorka Univerziteta u Prištini Vjolca Krasnići i aktivista civilnog društva Valon Arifi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar