U trendu

NVO: Vučić urušava samostalnost tužilaštva i poverenje gradjana u pravosudje

Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Beogradski centar za ljudska prava ocenili su danas da izjavom o navodnim propustima javnog tužilaštva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić urušava samostalnost tužilaštva i poverenje gradjana u institucije pravosudja.

Nevladine organizacije su u saopštenju navele da je Vučić juče osudio rad tužilaštva u konkretnom predmetu u kome je obustavljena istraga protiv osobe koju je nazvao „najpoznatijim i najopasnijim kriminalcem“.

„Predsednik javno nipodaštava obrazloženja tužilaštva da su u tom slučaju poštovali procesne pretpostavke, odnosno, da su svoje postupke i odluke zasnovali na poštovanju Ustavom garantovanih prava. Iskazao je ličnu zainteresovanost i mešanje u sprovodjenje postupka protiv pomenutog lica, što je van Ustavom propisanih ovlašćenja predsednika“, navele su organizacije.

Ocenile su da takvo postupanje i retorika predstavljaju „jedan od najjačih udara na samostalnost javnog tužilaštva u Srbiji“.

Kako se u saopštenju podseća, eventualnu odgovornost za propuste u radu javnih tužilaca utvrdjuju u propisanom postupku republički javni tužilac i Državno veće tužilaca koje u ovom slučaju, dodaje se u saopštenju, ima i dužnost da stane u zaštitu samostalnosti tužilaštva.

„Dodatno, MUP je dužan da preispita da li je u ovom slučaju bilo eventualnih propusta u sprovodjenju istražnog postupka“, stoji u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da „javnost zna“ da je Filip Korać „najveći distributer narkotika i da organizuje ubistva“, ali je ocenio kao nejasno da „nikada nema dovoljno dokaza za to“.

Vučić je rekao da ga pravosudje kritikuje da se „uvek meša“, a da „jedino znaju kako dobiti naloge od neke ambasade i kako da unište svoju zemlju“.

On je ranije izjavio da je „tek“ u ponedeljak saznao da je obustavljena istraga i povučena poternica protiv vodje „zemunskog klana“ Filipa Koraća i dodao da mu je „rečeno da je poternica povučena pre dva meseca“.

Istraga protiv Koraća započeta je u januaru 2019. godine zbog navodnog podstrekavanja na ubistvo Blaža Djurovića, u oktobru 2018. godine na Voždovcu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.