U trendu

O. Ivanović: Nadam se da će pravo biti dominatno u odnosu na politiku

Predsednik Gradjanske inicijative „Sloboda demokratija pravda“ Oliver Ivanović kome se sudi za ratne zločine rekao je dan pred novi sudski proces, da je optimista i da se nada da će pravo biti dominantno u odnosu na politiku.

On je za RTS rekao da se nada pravdi, ali da ne može da isključi elemente političkog pritiska jer drugačije ne može da objasni njegovo pritvaranje, optužnicu, kao i presudu o dogadjajima o kojima nije imao nikakava saznanja.

„Ono što je sasvim sigurno jeste da ja sa dogadjajem sa kojim sam osumnjičen nemam ama baš nikakve veze, nisam bio ni blizu nisam imao bilo kakva posredna i neposredna saznanja o slučaju do trenutka dok nisam slušao svedoke koje je pozvalo tužilaštvo“, kazao je Ivanović.

Kakao je dodao, ako neko ko nema apsolutno nikakve veze sa dogadjajem za koji se tereti, bude osudjen na devet godina što je kasnije apelacija poništila, to je samo plod političkih pritisaka.

Ivanović je naveo da će u novom postupku tužilac izvesti sve iste svedoke i da će probati da od njih izvuče nešto više nego što su u prethodnom postupku dali.

„Taj jedna svedok me navodno vidi tu, na licu mesta, ali me ne vidi da izvršavam ili bilo šta naredjujem, nego samo me vidi među uniformisanim ljudima, što je potpuna besmislica“, rekao je Ivanović.

Govoreći o podršci države, Ivanović je naveo da su predsednik Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić, ministar Ivica Dačić i direktor Kancelarije za Kosovo i metohiju Marko Djurić njegov slučaj pokušali da stave na dnevni red razgovora bilateralnih sastanaka, a u više navrata je o tome govoreno u Savetu bezbednosti.

Kako kaže, više od toga se ne može očekivati jer bi savko dalje insisitranje na toj temi moglo biti predstavljeno kao uplitanje u poslove sudskog postupka i u krajnjem slučaju ne bi pomoglo.

„Pomoć advokatima je ono što maksimalno država u ovoj situaciji može da uradi i ja to cenim“, dodao je on.

Ivanoviću sutra u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici počinje ponovljeno sudjenje. Odlukom Apelacionog suda u Prištini poništena je prvostepena presuda kojom je bio osudjen na devet godina zatvora, zbog ratnih zločina.

Ivanović je proveo tri godine u pritvoru, a mesec dana se nalazi u kućnom pritvoru u Kosovskoj Mitrovici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.