U trendu

O promeni ustavnog položaja Vojvodine posle izbora

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da bi pitanje položaja Vojvodine u novom Ustavu Srbije trebalo aktuelizovati posle izbora u Vojvodini, kako bi se o toj temi moglo razgovarati „na miru i trezveno“.

Pastor je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da će stavovi o položaju Vojvodine u novom Ustavu morati da se artikulišu i da je siguran da će to biti jedna od značajnih tema u predstojećoj izbornoj kampanji u Vojvodini.

On je kazao da je Akcionim planom, koji je usvojila Vlada Srbije, predviđeno da će se usvajanju novog Ustava pristupiti krajem 2017. godine.

Pastor je ocenio da Vojvodina treba da ima mnogo širu autonomiju unutar Srbije, nego što je to slučaj danas i dodao da ta pokrajina treba da ima i zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

„Ali sa jednom drugom pozicijom u smislu sopstvenih prihoda, u smislu autonomije u ekonomskoj sferi“, rekao je predsednik Skupštine Vojvodine i da bi to trebalo urediti sistemskim zakonom, koji danas kao pojam ne postoji u pravnom poretku.

Pastor je naveo da trenutno ne postoji institucionalno bavljenje pitanjem Vojvodine u novom Ustavu.

On je rekao i da je nedavno zauzet jedinstven stav da ne postoji spremnost na nivou Skupštine Vojvodine da ta institucija bude predlagač zakona o finansiranju Vojvodine i da je ta priča toliko „podgrevana“ da je sada u situaciji da „u loncu više nema vode“.

Pastor je podsetio da je donošenje zakona o finansiranju Vojvodine ustavna obaveza koja je istekla krajem 2008. godine i ocenio da izostanak tog pravnog akta ne mogu da opravdaju prethodne tri vlade.On je ocenio da budžet Vojvodine iz godine u godinu trpi jer nisu obezbeđena ona sredstva koja bi na bazi primene ustavne odredbe trebalo da pripadaju pokrajini, te da se ta tema koristi za dnevno-političko sukobljavanje i sporenje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.