U trendu

Obavezan PCR test samo za strance iz četiri zemlje

Krizni štab za borbu protiv kovida 19 na današnjoj sednici nije pooštrio mere koje se odnose na ulazak u Srbiju, iako se to očekivalo jer u zemljama u okruženju bukti epidemija virusa korona.

Imunolog Srđa Janković nakon sednice Kriznog štaba rekao je da za sada nije potrebno da se uvodi obavezan negativan PCR test za sve koji ulaze u našu zemlju, ali da je ta mera moguća u budućnosti. Negativan PCR test obavezan je za građane četiri susedne zemlje prilikom ulaska u Srbiju – Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije i Hrvatske

Za građane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva ostaje i dalje na snazi nadzor, koji podrazumeva da se pri ulasku u zemlju prijave na portal e-zdravlje, gde će uraditi test samoprocene i na osnovu toga dobiti dalje smernice šta treba da rade.

Što se tiče stranih državljana, za ulazak u Srbiju obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, za građane Severne Makedonije, Bugarske, Rumunije i Hrvatske, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova u odeljku – kovid 19, korisne informacije za putovanja.

Negativan PCR test nije neophodan ukoliko su strani državljani iz tih zemalja u tranzitu kroz Srbiju, a tranzit je ograničen na 12 sati.

Bez testa mogu ući i deca mlađa od 12 godina ukoliko njihovi roditelji ili drugi pratioci sa kojima putuju imaju negativan PCR test.

Od zemalja iz okruženja bez ikakvog testa u Srbiju mogu da uđu građani Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Mađarske.

Stranim državljnima koji dolaze sa neke druge destinacije u Evropi i svetu dozvoljen je ulazak u zemlju bez PCR testa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.