U trendu

Obeležan Međunarodni dan socijalnog rada

BEOGRAD – Povodom Međunarodnog dana socijalnog rada gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavnjević posetila je danas Odeljenje gradskog centra za socijalni rad opštine Palilula.

Ona je svim zaposlenima u sistemu socijalne zaštite čestitala Međunarodni dan socijalnog rada i istakla da je Odeljenje centra za socijalni rad opštine Palilula prvi centar ove vrste u Srbiji.

„Danas smo u Centru za socijalni rad Palilula zbog toga što je ovo prva ustanova ove vrste u Srbiji otvorena 1956. godine što je i početak socijalnog rada u Beogradu“, rekla je Stanisavljević.

Navela je da se Međunarodni dan socijalnog rada obeležava svakog trećeg utorka u martu mesecu još od 1983. godine, a da je ovogodišnji slogan „Zajednička izgradnja novog eko-socijalnog sveta neostavljajući nikoga iza sebe”.

Navela je i da je važno da se znacaj profesije socijalnog rada naročito istakla za vreme pandemije kovida 19, koja je suočila socijalne radnike sa višestrukim izazovima profesionalnog rada u kriznim situacijama.

„Tada smo i pokazali da sam sistem socijalnog rada i socijalni radnici nisu ostavili nikoga iza sebe i da su svi imali pomoć i podršku koja im je bila potrebna. Socijalni radnici su bili ti koji su pomagali u deljenju paketa osobama kojima je ta pomoć bila najpotrebnija“, podsetila je.

Podsetila je i da se u socijalnom radu traži više od stručnosti kao i ljubav prema poslu, razumevanje, optimizam, prkos pred nepravdom i otpor prema svakom gestu koji atakuje na ljudsko dostojanstvo.

„Ponosna sam što je u poslednjih sedam godina više od 50 odsto centara za socijalni rad kompletno rekonstruisano. U narednih mesec dana krenuće rekonstrukcija i desetog Centra za socijalni rad, a to je Centar za socijalni rad u Mladenovcu“, kazala je Stanisavljević.

Silvia Alavanja, pomoćnik generalnog direktora Gradskog centra za socijalni rad, je takođe čestitala Međunarodni dan socijalnog rada i naglasila da je ovo dan kada treba pričati o radu i trudu socijalnih radnika, a da krizne situacije zahtevaju još više truda i požrtvovanja u radu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.