U trendu

Obeležavanje 75. godišnjice Novosadske racije

Obeležavanje godišnjice Novosadske racije tokom koje su okupacione snage u Drugom svetskom ratu januara 1942. godine ubile i bacile pod led Dunava nekoliko hiljada ljudi, biće u ponedeljak, 23. januara na platou ispred spomenika Porodica, najavila je Gradska kuća.

Svečanost će početi u 12 sati na Keju žrtava racije, a prisustvovaće i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh SPC Irinej, najavila je gradska vlast.

Patrijarh će održati pomen uz sasluženje episkopa bačkog Irineja, dok će pomen Jevrejske zajednice održati vrhovni rabin Srbije Isak Asiel.

Nastupiće Hor Jevrejske opštine „Hašira“, Hor Saborne crkve „Sveti Georgije“ i orkestar Garde Vojske Srbije.

Najavljen je dolazak i predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković, delegacije Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, ambasada Izraela i Madjarske, Jevrejske opštine Novi Sad, Saveza jevrejskih opština Srbije, Matice romske i predstavnika potomaka žrtava Novosadske racije, koji će položiti vence na spomenik „Porodica“.

Po završetku programa, gradjani će biti pozvani da prisustvuju pomenu i kod spomen ploče na novosadskoj plaži „Štrand“.

Obeležavanje godišnjice racije godinama izaziva kontroverze i nesuglasice, te je Antifašistička akcija Novog Sada (AFANS) najavila posebnu svečanost, u nedelju 22. januara na istom mestu.

AFANS je naglasila da poziva gradjane da „dostojanstveno i u miru, bez popova i političara, obeleže godišnjicu Novosadske racije polaganjem venaca na spomenik Porodica“.

Racija je sprovedena u Novom Sadu, potom u Šajkaškoj oblasti, odnosno u Čurugu, Gospodjincima, Šajkašu, Djurdjevu, Mošorinu, Titelu, Loku, Gardinovcima, Vilovu, Žablju, kao i u Bečeju, Srbobranu i Temerinu.

U Novom Sadu kej uz Dunav nosi ime Kej žrtava racije, u znak sećanja na gradjane koje su madjarski fašisti masovno streljali od 21. do 23. januara 1942. godine, a zatim bacili u zaledjen Dunav.

Na tom mestu je bronzani spomenik „Porodica“, akademskog vajara Jovana Soldatovića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.